Navracsics: A zsigeri érzelmek döntenek a választásokon

„Államférfi az, aki a közösség érdekét helyezi előtérbe az egyéni ambíciói helyett. Sok politikus viszont a könnyebb megélhetés miatt választja ezt a hivatást” – mondta a volt uniós biztos.

2021. február 26., 09:41

Szerző:

Navracsics Tibor szerint a politika az érzelmekről szól, és a választásokon a zsigeri szimpátia alapján dönt a többség, a jólinformáltság és a racionális érvek helyett. „Ebből is következik, hogy a politika a világ egyik legszebb hivatása. Ugyanis túlságosan egyszerű volna, ha a racionalitás döntene, mert akkor könnyű lenne választást nyerni” – mondta Navracsics Tibor.

A politológus és a műsorvezető a pandémiáról és annak gazdasági következményeiről is beszélgettek a pénteki Keljfeljancsiban. Navracsics Tibor úgy látja, hogy minőségi változást okozott a világjárvány a napi politikában, amely szerinte alapvetően az emberi kapcsolatokra épül. „Alig van személyes találkozási lehetőség, elmaradnak a kézfogások, helyettük suta könyökérintések meg ökölpacsik vannak.” Szerinte nagyon aggályos, hogy a lakossági fórumok is elmaradnak, hiszen azok biztosítanának lehetőséget a lakosság és a politikusok közvetlen eszmecseréjére.

„Ugyanakkor sokkal szakmaibbá vált a politika, hiszen a járvány kitörése óta rendkívül komoly beleszólásuk lett a kutatóknak és a járványügyi szakembereknek a napi politikába. Bár a túlélés a tét, ám a politikusoknak a mindenkori közhangulatot is komolyan figyelembe kell venni.” Fiala János kérdésére Navracsics Tibor közölte, tisztában van azzal, hogy rengetegen nagyon nagy bajban vannak.

„Az előadóművészek szakmai és anyagi mélypontra kerültek. De a vendéglátósok is ellehetetlenültek” – mondta a fideszes politikus.

Szóba került az oltóanyag elosztása is, Navracsics Tibor szerint egyáltalán nem áll rosszul Magyarország ilyen téren.

„Bár objektíven egyáltalán nem állunk rosszul a vakcina elosztással, az EU többi államához hasonlóan türelmetlenek vagyunk. Ugyanis hajlamosak vagyunk azt látni, hogy Izraelben, Nagy-Britanniában és Szerbiában már jelentős méreteket ölt az átoltottság, és mi is sietni akarunk. De mindent megtesz a kormány, hogy átkerüljünk a haladó sávba. Senki se akarja, hogy elhúzódó válság alakuljon ki a súlyos gazdasági következmények miatt” – mondta Navracsics Tibor.

Fiala János arra is rákérdezett, hogy egyetemi oktatóként hogyan birkózik meg a digitális tanrenddel. „Szerintem sokkal rosszabb oktató vagyok online, mint a valós életben. Tavaly elkeseredésemben panaszkodtam is, hogy inkább otthagyom a katedrát, mintsem gépek előtt oktassam a hallgatókat. Nem érzem a hallgatók hangulatát, így nem kapok visszajelzést tőlük, hogy értik-e az anyagot, hiányzik az előadóterem hangulata” – osztotta meg az egyetemi oktató.

(Kiemelt kép: MTI)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.