Csöndben megváltoztatta álláspontját az Orbán-kormány a NATO korlátozásával kapcsolatban

Eddig csak a Dunántúlon végezhettek csapatmozgásokat, hadgyakorlatot és kiképzéseket, ezt most váratlanul megváltoztatta a kormány.

2022. június 15., 15:46

Szerző:

Szép csendben megváltoztatta álláspontját az Orbán-kormány egy elég fontos kérdést illetően. A pálfordulás indoka nem világos, a korábbi „szigor” alig több mint három hónapot volt érvényben – írja az Mfor.hu a kedd este megjelent kormányhatározat alapján.

Mint ismert, a kormány március 7-én adott arra engedélyt, hogy NATO-csapatok áthaladjanak Magyarország területén szárazföldi vagy légi úton, egyben engedélyezte azt is, hogy fegyvereket telepítsenek a Dunántúlra.

Mostanra viszont meggondolta magát a kormány, bár ennek oka egyáltalán nem világos. A kedd este megjelent kormányhatározat annyiban módosítja az érvényben lévőt, hogy kikerült belőle a Dunántúl, mint „kikötés”.

Ez azt jelenti, hogy a NATO az ország bármely területén végezhet csapatmozgásokat, hadgyakorlatot, kiképzéseket bonyolíthat le, valamint fegyveres erőket is telepíthet.

(Kiemelt kép: Katonák vesznek részt a Capable Logistician 2015 nemzetközi hadgyakorlaton a Magyar Honvédség Bakonyi Harci Kiképző Központjában, Várpalota térségében, 2015. június 18-én. Fotó: Kurucz Árpád/Anadolu Ügynökség/AFP)