A jelek szerint októberben Magyarország és Törökország is jóváhagyja a svéd NATO-csatlakozást

Arra számítanak, októberben pont kerülhet az ügy végére. Az ENSZ-közgyűlés ülésszaka előtt tárgyaltak a magyar és az amerikai kormány képviselői. 

2023. szeptember 20., 21:08

Szerző:

Az amerikai védelmi tárca egyik magas rangú vezetője azt közölte, hogy mind a török, mind a magyar kormány jelezte: a jövő hónapban törvénybe iktatja Svédország NATO-csatlakozását – szemlézte a Foreign Policy cikkét a hvg.hu.

A névtelenséget kérő illetékes azt is mondta, hogy Stockholm minden feltételnek megfelel, ezért arra számítanak, hogy októberben pont kerül a történet végére.

Az ENSZ-közgyűlés ülésszaka előtt Orbán Viktor közeli munkatársai Washingtonban a Biden-kormányzat megbízottjaival és kongresszusi képviselőkkel találkoztak. Éppen e megbeszélések alapján törvényhozási tanácsadók úgy vélik, hogy a magyarok valószínűleg már nem akadályozzák tovább a belépést, és úgy tűnik, hogy ezt magyar részről is megerősítették.

Orbánnak cserébe mindössze az a kívánsága, hogy a svédek járuljanak „kézcsókra” a színe elé a lap forrásai szerint.

Korábban Szijjártó Péter és Kövér László is élesen bírálta a svédeket, utóbbi a NATO-csatlakozásukról azt mondta: „nem biztos, hogy ezt nekünk meg kell szavazni”.

(