Nagyon kevés a néző az újranyitott budapesti művészmozikban

Május elseje óta újra nyitva vannak, de oltási igazolvány kell a belépéshez, ezért is lehetnek kevesebben, vagy a művészmoziknak óvatosabb a közönsége.

2021. május 12., 09:26

Szerző:

Annak ellenére, hogy az elmúlt egy évben semmi bevételük nem volt, a 6 budapesti fenntartású mozi kollégái 100 százalékos fizetést kaptak, a kiesést pályázati pénzekkel igyekeznek pótolni - derül ki Liszka Tamás, a Budapest Film Zrt. vezérigazgatójának Fiala Jánossal folytatott beszélgetéséből a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

Liszka elmondása szerint az elmúlt bő egy évben hasonlóképp működtek a mozik, mint ahogyan szoktak, vetítéseket is tartottak, ugyanis karban kell tartani a mozigépeket, a különbség annyi volt, hogy ezt zárt ajtók mögött kellett megtenniük. "Hetente legalább kétszer kellett vetíteni, mert különben tönkre mennek a vetítők" - mondta, majd hozzátette: mióta a Lumiére testvérek feltaláltak a vetítőt, nem volt olyan időszak amikor hónapokig kellett nélkülözni a filmeket. 

A Budapest Film Zrt. alá a fővárosi művészmozik, tehát a Corvin, a Művész, a Tabán, a Puskin, a Toldi és a Kino tartozik, a járványhelyzet miatt pedig létrehozták a távmozit. Itt azonban nem ugyanazok a filmek futottak, mint ha nyitva lettek volna az intézmények, ugyanis a forgalmazók filmek nélkül maradtak, a sok millió forintos filmeket pedig nem lehetett online vetíteni. Rémálom lenne, ha az emberek nem térnének vissza a moziba, a Távmozi ugyanis lényegében egy kényszermegoldás. Hozzátette: az elmúlt egy évben bizonyára sokan megcsömörlöttek a virtuális tértől és reméli, hogy sokan továbbra is vágynak a személyes kapcsolatokra. 

Liszka elmondta, a dolgozók a járvány alatt végig üzemeltették a távmozit, és igyekeztek pályázatokat felkutatni. Az Európai Unió egyik pályázatát el is nyerték. A projekt "Újra kitalálni a mozit" címen fut, mely során a prágai, krakkói, kolozsvári, kassai művészmozikkal együtt tervezték meg, hogy mozikaraván formájában kisvárosokba, falukba juttatnák el a művészfilmek élményét, kortárs európai alkotásokkal. A vándor filmszínház ingyenes lesz, csakúgy mint tavaly nyáron a budapesti kertmozik. 

A Budapest Film Zrt. vezérigazgatója felidézte, az első zárás tavaly március közepén volt, ezt követően májusban indították el a kertmozikat (Hunyadi tér, Teleki tér, Döbrentei utca, Városmajori színház, Városháza), amelynek nagy része idén is látogatható lesz a nyári időszakban, annyi különbséggel, hogy a Városházán színházi előadások is lesznek a mozi mellett. Emellett Rákospalotán, Újpesten és a Bikás park környékén is lesz mozijuk. Tavaly novemberben azonban ismét be kellett zárniuk, a 100 dolgozó számára továbbképzéseket tartottak, a fizetésüket pedig hiány nélkül kigazdálkodták.

Hozzátette: a fenntartó azt fogalmazta meg elvárásként, hogy ne széledjen szét a csapat. a főváros támogatása általában 5-6 százalékot tesz ki náluk, így abszolút a piacról élnek, össze kellett szorítani a nadrágszíjat. A fizetésüket ugyanúgy megkapták a dolgozók, ezt a fejlesztésekre félretett pénzből finanszíroztuk - mondta Liszka, hozzátéve, hogy a mozigép-felújításra és a Corvin mozi homlokzatának felújítására félretett pénzből lett egészen pontosan ez kigazdálkodva.

Liszka azt is elmondta, hogy a Nemzeti Filmintézet 600 millió forintot osztott szét a magyarországi mozik között, amelyből a vidéki mozik a kevesebb tartalék miatt több pénzt kaptak. Hozzátette: náluk 100 milliós kiesések vannak, ami miatt közbeszerzéseket halasztanak el, a diákmunka pedig szünetel. "Novembertől mostanáig több mint 100 premier lett volna, ezek közül remélhetőleg minden be lesz pótolva, kivéve azok, amik streamingre kerültek fel" - mondta Liszka Tamás. 

A május elsejei mozinyitásról elmondta, egyelőre nagyon kevés a néző, ugyanis oltási igazolvány kell a belépéshez. A 18 év alatti fiatalok ugyanis sajnos még nincsenek beoltva, így felnőtt kíséretében kell, hogy megjelenjenek. Ezt a szabályt egy furcsa anomáliának tartja, ezért a Mozisok Országos Szövetsége nevében levelet írt Orbán Viktornak, hogy a következő enyhítési fázisnál ezt vegyék ki a szabályozásból. Azt is megemlítette, hogy a kétoldalú megállapodással Magyarországon lévő külföldiek igazolását is el kell fogadniuk, ami egy szerb vagy bahreini igazolás esetében nem egyszerű.

"Tegnap valaki egy A4-es papírral jött, hogy ez volna az ő oltási igazolványa Szerbiából. Bahreinnel is van ilyen megállapodás, tehát arab nyelvű igazolást kéne felismernie, ezt viszont nem tudjuk, hogy kell" - mondta.

Elmondása szerint nem volt kérdés, hogy amint lehet, megnyitnak, így 4 millió beoltottnál a 6 budapesti művészmozi megnyitott, amelyhez tudtuk szerint országos szinten csak a szolnoki mozi csatlakozott. Kiemelte: az előadásszám szinte ugyanannyi mint volt, azonban eddig nagyon kevesen jönnek. "A művész mozikba megfontolt, gondolkodó emberek járnak, akik még kivárnak. Nagyon alacsony, fokozatos emelkedés van jelenleg" - mondta Liszka, aki azt is kiemelte: a moziba belépőkre nem vonatkoznak a kormányrendelet szerint a maszkviselés és a távolságtartás szabályai, azonban a mozi dolgozóinak nevében is megköszöni, ha valaki mégis él ezzel. (Kiemelt képünk illusztráció: Látogatók a fővárosi Corvin moziban 2021. május 1-jén. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.