Nagy túlzások lehetnek a kormány egészségügyi bértáblázatában

Az érintettek szerint valódi fizetésüknél jóval többet hirdet a kormány a plakátjain.

2022. január 12., 11:58

Szerző:

A kormányzat közösségi oldalán január elején közzé tett plakát szerint a pályán eltöltött időtől függően az ápolók átlagkeresete 2022-ben bruttó 517 ezer és 690 ezer forint között alakul majd. A bejelentés után a Népszava felkereste az érintetteket, azonban a megszólaló ápolók nem érezték úgy, hogy jelentősen emelkedett volna a bérük, a táblázatban pedig elmondásuk szerint a valódi keresetük mintegy másfélszeresét tüntették fel.

Egy a Népszavának nyilatkozó ápolónő egy fővárosi nagy centrumkórházban dolgozik évtizedek óta, de úgy látja: az ő kategóriájában megjelenő 690 ezer forintos átlagkeresetet talán még akkor sem tudná elérni, ha havi 300 óránál is többet dolgozna. Hozzátette: főleg fizikai képtelenségnek tartja ezt a koronavírus-járvány idején, ugyanis egyre több munka jut egy-egy műszakra. A tempó csaknem mindennap ennyire feszített és ezért a munkáért, még ha sok túlmunkát is vállal, alig visz haza 300 ezret, mondta.

Az ápolónő szerint a kollégái egyre fogyatkoznak, amióta pedig megjelent az említett plakát, egyre nőnek az indulatok a kollégáiban.

„Nincs az az ember, aki január első napjaiban meg tudná mondani, hogy mennyi lesz az éves átlagkereset. Ezért mi sem értjük, mi értelme van mindennek” – reagált a kormányzati plakátra Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Szerinte a feltüntetett összegeket csak akkor viheti haza valaki, ha legalább 200 ezer forintot túlmunkával szed össze. Csakhogy ennyi túlóra lehetősége nincs mindenkinek.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna kigyűjtötte a KSH által közzétett korábbi átlagkereseteket. Eszerint abban a kategóriában, ahol a kormány most azt állítja, 517 ezer forintot az átlagkereset, ott valójában 340 ezerrel lehet csak számolni. Ahol 575 ezret ott 389 ezerrel, ahol 649 ezret, ott 422 ezerrel, és ahol 690 ezret, ott csak 499 ezer forintot tesz ki a valódi bruttó kereset. De ezeket is csak majd az ígért februári béremelés után érik el a dolgozók, tette hozzá Soós.

(Kiemelt képünk illusztráció: Maszkot viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. Fotó: MTI | Vasvári Tamás)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.