Leküzdötte a combizom fájdalmát, győzött az ólomsúlyú Nagy Péter a B-csoportban

A szegedi súlyemelő szinte száguld az aranyéremért. 

2021. augusztus 4., 09:10

Szerző:

A szegediek ólomsúlyú versenyzője hat hibátlan gyakorlattal megnyerte a B-csoportot, és már biztos, hogy legjobb olimpiai helyezését éri el: a 9. helynél hátrébb nem végezhet. Nagy Péter első lett a férfi súlyemelők plusz 109 kilogrammos kategóriájának B csoportjában, szerdán a tokiói olimpián. Végső helyezésére az A csoport délutáni küzdelmeinek zárultával derül fény – közölte az MTI.

Az olimpikonnak az idei a sorban harmadik olimpiája. A férfi azonban most jóval szerényebben lépett a pódiumra, mint 2012-ben és 2016-ban. Londonban 416, Rióban 420 kilóval végzett a 10. helyen, ezúttal azonban a júliusi a felkészülés során elszenvedett részleges combizomszakadása miatt a 400 kiló elérése is csodaszámba ment volna.

Nagy Péter mégis megcsinálta: A sportág utolsó versenynapján, magyar idő szerint szerda kora reggel a Tokiói Nemzetközi Fórumban az ólomsúlyú emelő, aki Japánba indulása előtt a szakítást illetően technikai gondokra és kisebb lábsérülésre panaszkodott, önmagához képest alacsony súlyon kezdett. A 165 kilóval elbánva viszont mind a 173, mind a 178 kilogrammon sikeres gyakorlatot mutatott be, s a hattagú B csoportból csupán ketten tudtak többet teljesíteni nála.

Lökésben Nagy, aki egyedül képviselte a magyar súlyemelést a japán fővárosban, 206 kilón biztosított, majd a 214-gyel és a 218-cal is elbírt, így hat jó fogással, összetettben 396 kilogrammal a B csoport győzteseként fejezte be szereplését. Mivel a kora délután színre lépő A csoportban heten vannak, a Szegedi Lelkesedés SK 35 esztendős versenyzője legrosszabb esetben is nyolcadik helyezettként köszönhet el Tokiótól.

A Lelkesedés SK 35 esztendős versenyzője legrosszabb esetben is nyolcadik helyezettként köszönhet el Tokiótól. A világbajnoki negyedik, háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes Nagy Péter korábban két olimpián szerepelt: 2012-ben, Londonban 9., 2016-ban, Rióban pedig 10. lett.

(Kiemelt kép: A magyar Nagy Péter versenyez a férfi +109 kg súlyemelő versenyen a 2020 -as tokiói olimpiai játékokon, Tokióban 2021. augusztus 4-én. Fotó: Alexander Nemenov / AFP)

 

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Szerbiába utazott, ahol Aleksandar Vucsics szerb államfővel közösen megnyitja a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt.