Nagy a baj a Velencei-tónál, a civilek lépnének a kormány helyett

Egy önálló Velencei-tó törvény létrehozását is kezdeményezik. 

2022. február 9., 08:30

Szerző:

Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos tavaly augusztusban számolt be arról, hogy mintegy 80 centiméter hiányzik a tóból. A politikus kiemelte, hogy a vízgyűjtő nagyon kis terület, ezért nagyon érzékeny a csapadékviszonyokra. Az elmúlt években ráadásul úgy tapasztalták, „félsivatagi” csapadékmennyiség volt a vízgyűjtő területen, többek közt ennek következménye volt a nyár elején tapasztalt tömeges halpusztulás a tavon. 

Ekkor született is egy 40 milliárdos tervezet, amellyel Tessely szerint rendezni lehetne a tó vízszabályozását, ám ezt a kormány nem fogadta el.

Később a vízügy a Velencei-tó vízszabályozását szolgáló Pátkai- és Zámolyi-víztározókból kezdte pótolni a vizet, de hamar kifogyott, ráadásul a hatása sem volt túl szembetűnő: mindössze 4 centimétert emelt a Velencei-tó szintjén. A rendkívül alacsony vízállás a Pátkai- és a Zámolyi-víztározóban is veszélyezteti a helyi élővilágot, valamint a megfelelő minőségű víz tárolására sem alkalmasak. 

Ezért a pátkai polgármester civil támogatással egy petíciót nyújtott be Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárnak. Ebben a Velencei-tó egyik fő vízgyűjtőjét jelentő Császár-víz, Rovákja patak, Burján árok, továbbá a Velencei-tó vízszabályozását szolgáló Pátkai- és Zámolyi-víztározó „jókarbantartását, valamint rekultivációs kotrását” kérik – írja az Infostart. Kifejtették, azért lenne fontos az azonnali mederkotrás elrendelése, hogy egy jövőbeli csapadékos időszak már megfelelő mennyiségű és minőségű víz betárolására legyen alkalmas.

A Velencei-tó vízpótlása mellett azt is kérik, hogy a megvalósítás során vegyék figyelembe a területen lévő Natura 2000-es területek, a Vértesi Natúrpark és a műemlékvédők érdekeit is. Emellett egy önálló Velencei-tó törvény létrehozását is kezdeményezik. 

(Kiemelt kép: A Velencei-tó 2012. július 7-én. Fotó: ORFK/AFP)