Mutatjuk, hogy vonul le az árhullám a Dunán

Győrben és Budapesten is kiöntött a Duna.

2021. július 20., 20:10

Szerző:

Nagybajcsnál 580 centivel tetőzik kedden, Komáromnál 511 centivel érte el a csúcsát az árhullám, szerdától apadás várható. A németországi áradások és a rövid idő alatt lehulló nagy csapadémennyiség hatására gyors árhullám vonul végig a Dunán. A folyó északi szakaszain többfelé meghaladja a vízszint az árvízvédelmi készültségi szintet, Nagybajcsnál és Gönyűnél másodfokú, Komáromnál, Dunaremete, Dobrogaz és Rajka településeknél elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe.

Az ár Nagybajcsnál kedden tetőzik, az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint szerdán már apadásnak indul a vízszint. Megérkezett az árhullám a Szigetközbe, így például a Mosoni-Duna folyóhoz is, hiszen a hétfői tapasztalatok alapján a keddi (mai) napra megemelkedett a folyó vízszintje és több helyen már a partra is kicsapott a víz” – számolt be az Időkép egyik olvasója.

Győr egyes utcáit is elöntötte a folyó: a Magyar Távirati Iroda képein látható, hogy áll a víz a rakparton. Budapesten egyelőre nem okozott különösebb meglepetést folyó, de azért a Római part egy részén megjelent a víz, a Fellini a Facebookon közölte, hogy lesz némi probléma a foglalásokkal, ugyanis a nyugágyaknak fenntartott rész víz alá került. 

(Kiemelt kép: A Mosoni-Duna áradása miatt elöntött és lezárt Móricz Zsigmond alsó rakparti út Győrben 2021. július 20-án. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)