Üzenetek a nemzeti ünnepen: Kárpátok ölelésében, új államalapítás, Orbán koronája

Nagyot mentek a politikusaink a közösségi médián augusztus 20-a alkalmából. 

2021. augusztus 20., 13:21

Szerző:

A legjobban elsült mondatokból szedtünk össze egy csokorra valót a magyar politikusok augusztus 20-i bejegyzéseiből. 

Varga Judit igazságügyi miniszter például a muravidéki magyarságnak gratulált születésnapján. „Mi, magyarok - határon innen és túl - együtt emlékezünk Szent István királyunk történelmi döntésére, amely végérvényesen meghatározta helyünket és küldetésünket a keresztény Európában. A Kárpátok ölelésében hazára leltünk, felvettük a kereszténységet, virágzó kultúrát és színes közösségeket hoztunk létre.

Megtisztelő, hogy idén én köszönthetem a muravidéki magyar közösséget államalapításunk ünnepének alkalmából. Ha a Muravidékre gondolok, megnyugvással tölt el, hogy egy olyan térséget látok, ahol a magyarok békében élnek a szlovénekkel, ahol érvényesülnek a nemzetiségi jogok és ahol lehetőség van az európaiság közös megélésére. 

„Ez a valódi egység a sokféleségben. Ez az a szimbiózis, amely valóban tiszteletben tartja a kulturális és nyelvi sokféleséget és biztosítja Európa gazdag örökségének fennmaradását és további gyarapítását."

Kocsis Máté frakcióvezető szerint a jövőben sincs más feladatunk, mint a Szent István-i úton járni: erős nemzet, szuverenitás, és Európa keresztény világának védelme.

Novák Katalin miniszter: érzelmes hangú ünnepi posztot adott közre.

„Nem csak a magasztos, nagy szavakban, hanem az apróságokban is ott van az érzés, hogy szeretem, hogy sokan szeretjük a hazánkat."

Amikor a piros-fehér-zöld színt együtt látom, rögtön a magyar trikolór jut eszembe, amikor egy távoli országban magyar szót hallok, jó érzés fog el, amikor egy magyar ember komoly eredményt ér el a tudományban, a sportban vagy a művészetben, büszkeség tölt el.

Amikor jellegzetesen magyar ételt eszem, meglátom a Balatont, a Duna-kanyart, az Országházat, hálát érzek, hogy ide születtem. Szeretem a házamat és a benne élőket. Hálás vagyok Szent Istvánnak bátor döntéseiért, szilárd jelleméért, bölcsességéért. Isten éltesse Magyarországot és a magyar embereket!"

Cseh Katalin elintézte annyival, hogy „Boldog születésnapot, Magyarország! #augusztus20"

 

Karácsony Gergely főpolgármester arról írt, hogy Magyarországnak Európában van helye és új államalapításra van szükség. „Szeretteink elvesztése, a százezrek életét megváltoztató gazdasági válság és a fejünk fölött egyre csak gyűlő, embertelenséggel és megosztottsággal telített felhők elhozták az igényt a változásra. Szent István öröksége lehetővé tette, hogy most magyarul mondhatjuk ki, ami a szívünket nyomja. Hogy új államalapításra, az állam újraalapítására van szükség."



A magyar állam működésének célja és értelme nem lehet más, mint egy emberségesebb és méltányosabb ország megteremtése, ami csakis bennünk kezdődhet.

„Az erőszakos kevesek uralma kettészakította Magyarországot, ma az ország 99 százalékának többsége cipeli a hátán az 1 százaléknyi kiváltságost.Az állam nem épülhet gyűlöletre, megbélyegzésre, polgárháborús retorikára, csakis együttműködésre és együttérzésre.″

A miniszterelnök-jelölt augusztus 20-i beszédében attól tart, Orbán Viktorék kivezetik Magyarországot az Európai Unióból.

„Amit harminc éve magától értetődőnek tartunk és ünneplünk augusztus 20-án, az európai Magyarországot, az most veszélybe került. Megszületett az otromba műszó, a Huxit, amit kicsinyes hatalmi szándék és mohó gazdasági érdek táplál. „Van élet Európán kívül” – halljuk mostanában újra meg újra. Csakhogy az egy szegényebb, kilátástalanabb, kiszolgáltatottabb élet. Olyan élet, amelyet senki nem kívánhat a gyerekeinek. Szent István napján tegyük világossá: Magyarországnak Európában a helye, és Magyarország Európában is fog maradni. Nem az országnak kell távoznia Európából, hanem az országot Európából kivezetni akaró hatalomnak kell távoznia" – írja Karácsony Gergely.

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje szerint a tét óriási: Orbán vagy Európa? "Augusztus 20-án a legnagyobb magyar államférfira emlékezünk. Arra a Szent Istvánra, aki világosan tudta, hogy a magyar nemzet sikerének záloga a Nyugathoz tartozásban van. Ezekben a napokban nem könnyű ünnepelni, mert Magyarország vezetői Szent István intelmeivel szemben vezetik az országot.”

″A kormánypárt szócsövei naponként eresztik a levegőbe bűnös és ostoba gondolataikat arról, hogy Magyarország lépjen ki az Európai Unióból.″ 


Dobrev Klára így folytatja: a tét nagyobb, mint bármikor az elmúlt évtizedben. Orbánt követjük-e a senkiföldjére, vagy Szent Istvánt Európa közepe felé? Orbán vagy Európa? Ez a kérdés, válasszatok! Csakis rajtunk, magyar választókon múlik. Mi, Veletek és a segítségetekkel: maradunk Európában! Így ünnepeljük augusztus 20-át!

Hadházy Ákos független képviselő videoüzenetében harmóniumon eljátszott egy református zsoltárt az államalapítás tiszteletére.

"Az elfogadó kereszténység, a befogadó hazaszeretet és a felvilágosult európaiság ünnepe. Akkor is, ha a hatalom a giccs, az olcsó sör és heccpolitika tobzódásává akarja tenni."

Jakab Péter, a Jobbik vezetője ugyancsak videoüzenetet tett közzé ezzel a címmel: Ha Szent István kikerülne a Fidesz óriásplakátjaira, vajon milyen hangulatjelet tenne mellé a kormány? Az államalapítás ünnepén a poltitikus ezt mondta: Orbán Viktornak Szent István életművében egyvalami tetszett: a korona. Amit soha nem fog megkapni, mert a tolvajok fejedelmének a börtön jár.

 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

2024. április 25., 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.