Müller Cecília: Nem teszik félre az oltás második dózisát, hogy többen kapják meg az elsőt

A lehető legkésőbbre tolják ki a második dózis beadását, hogy minél többen hozzájussanak az első dózis általi védettséghez - mondta az országos tiszti főorvos, aki nem zárta ki, hogy további szigorításokra lesz szükség.

2021. március 1., 12:30

Szerző:

Új oltási protokollt vezettek be hétfőtől: a következő hetekben minden rendelkezésre álló vakcinát felhasználnak - mondta az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos közölte: most az a cél, hogy minél több ember megkaphassa a vakcina első adagját. Ennek értelmében az, aki mostantól megkapja az első Pfizer-vakcinát, annak a korábbi három helyett négy hetet kell várnia a második injekcióra. Aki pedig az AstraZenecából kapta meg az első vakcinát, annak az eddigi négy helyett tizenkét hét múlva lesz esedékes a következő oltása.

„Aki már korábban megkapta az első adag vakcinát, és már van időpontja a második oltásra, annak változatlan marad a második vakcina beadási időpontja.” – mondta Müller Cecília.

Hangsúlyozta, most az a cél, hogy a lehető legtöbben megkaphassák az első adag vakcinát, amely már megfelelő védelmet tud nyújtani a fertőzéssel szemben. Az országos tiszti főorvos azt is kiemelte, jelenleg Európában Máltát és Dániát követően Magyarország a harmadik az átoltottság tekintetében, jelenleg 6,94 százalékon „áll az ország”, az uniós átlag pedig 4,9 százalék. Itthon 685 247 fő kapott oltást, közülük 251 691 fő már a második oltását is megkapta.

Ugyanakkor a járvány harmadik hulláma felszállló ágban van, ezért további szigorítások is jöhetnek, ha maradnak az aggasztó számok - mondta a tiszti főorvos, aki azt is elmondta, hogy a szennyvízben a egyre növekszik a koronavírus örökítőanyagának a jelenléte, különösen Kecskeméten, Békéscsabán és Budapesten.

Napirenden van az általános iskolák bezárásának kérdése, erről a napi adatok és tények tükrében döntenek majd - mondta Müller Cecília. Az is kérdezték, hogy vajon az első vakcina képes-e védettséget nyújtani a koronavírussal szemben. Müller Cecília azt válaszolta, hogy már az első adag is elégséges védelmet nyújt.

Azt is elmondta, hogy az eddigi 6,5 millió helyett már 10 millió 870 ezer adag Pfizer-BioNTech-oltóanyagot kötött le Magyarország, ezzel is növelve az ilyen típusú védőoltás mennyiségét az országban. Hétfő hajnalban újabb, 280 ezer adag orosz Szputnyik V védőoltás indult el Budapest felé. Ebből a mennyiségből 100 ezer adag a második oltásként beadható vakcina és 180 ezer az első dózisú oltóanyag - tette hozzá.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)