Müller Cecília: Elrendelem a tömeges oltást

A kismamákat arra kérik, hogy ne regisztráljanak az online felületen, mert ők nem a kínait, hanem a Pfizer vakcináját kapják meg. A netes időpontfoglaláson pedig egyelőre csak a kínaira lehet regisztrálni.

2021. április 23., 13:51

Szerző:

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert ismertette a 3,5 millió beoltott után életbe lépő miniszteri rendelet tartalmát, majd átadta a szót György István államtitkárnak, az oltási munkacsoport vezetőjének, aki elmondta: az oltási program újabb állomásaként pénteken megnyílt az online oltásfoglalási rendszer. Ennek részleteiről ebben a cikkben olvashatnak. 

Az államtitkár arra kéri a regisztráltakat, hogy ha már foglaltak időpontot, és ezt követően a háziorvos is hívja őket, akkor jelezzék, hogy már van időpontjuk, így más megkaphatja az oltást a háziorvosnál. Még több mint 1,3 millió regisztrált vár oltásra – jelezte György István.

Müller Celília pedig az oltás további gyorsításával kezdte mondandóját. „Elrendelem a tömeges oltást a mai naptól” – mondta a tájékoztatón Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos hozzátette, mindez azért történik, hogy az emberek mind az oltópontokon, mind a háziorvosoknál nagyobb számban tudják felvenni a védőoltást, miután jelentős mennyiségben érkezik vakcina az országba, első körben 600 ezer kínai Sinopharm-vakcina.

Figyelmeztetett, a járványnak nincs vége, a vírus még jelen van, a védelmi intézkedésekről nem szabad elfeledkeznünk. „Egyetlen oltást követően már adtunk esélyt magunknak arra, hogy enyhe formában zajlódjon le a megbetegedés” – hangsúlyozta.

Az országos tiszti főorvos felhívta a kismamák figyelmét, hogy a Sinopharmra ne foglaljanak időpontot, mert ők nem kaphatják meg azt a vakcinát.

A nyitással kapcsolatban Müller Cecília az egyéni felelősség fontosságáról is szólt, hiszen – noha mindenki örül annak, hogy újra kiülhetünk a teraszokra –, „ez a nyitás csak és kizárólag az átoltottságnak köszönhető”.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, jelenleg a vakcinák közül, amiket használnak hazánkban és Európában, egyedül a Pfizer vakcinája teszi lehetővé, hogy 16 és 18 év közötti fiataloknak is beadhassák, de tudnak számos más egyéb vakcináról, amelyeket már klinikai hármas fázisban tesztelnek. A vakcinafejlesztők célja, hogy a gyermekek számára is elérhető vakcinát hozzanak létre, külön vizsgálatok folynak egy-egy csoport alkalmazhatóságára vonatkozóan is.

(Kiemelt kép: MTI | Szigetváry Zsolt)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.