Müller Cecíila: Egy 11 és egy 15 éves fiatal is van az új koronavírussal fertőzöttek között

2020. június 12., 11:36

Szerző:

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóját egy rendőrségi bejelentéssel kezdték: azonnali nyomozást rendelt el a Készenléti Rendőrség, mert Müller Cecília és a Népegészségügyi Központ nevében ismeretlen támadók olyan (hamis) leveleket küldtek ki cégeknek és egészségügyi intézményeknek, melyben ingyen védőeszközöket ígérnek, ehhez pedig egy űrlapot kell kitölteni. Mindenkit arra kérnek, hogy ha valaki ilyen e-mailt kapott, akkor a csirt@nki.gov.hu címre azonnal küldje el azt, és semmiképpen ne nyissa meg a csatolmányt.

Kiss Róbert alezredes a rendőrségi adatok ismertetésével: folytatta: 315 hatósági hatósági karantént rendeltek el az elmúlt napon. A rendőrök már 437 büntetőeljárást indítottak, ebből a rémhírterjesztés esetében 125-öt.

Mától pedig már Horvátországba is be lehet utazni, valamint vissza is lehet jönni Magyarországra anélkül, hogy kéthetes karanténba kellene vonulni.

A járványügyi helyzetről ismét Müller Cecília beszélt, először a napi adatokat sorolta fel, és részvétet nyilvánított az elhunytak családjának. Érdekesnek nevezte, hogy két fiatalkorú:

egy 11 és egy 15 éves fiatal is van az új fertőzöttek között. Ők a családon belül kaphatták el a koronavírust, de az állapotuk jó.

Öt olyan megye van, ahol már nincs aktív fertőzött – tette hozzá a tiszti főrvos. A kórházban ápoltak száma 300 alá csökkent, és húszan vannak lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos ezután beszélt a szennyvízvizsgálatokról is, melyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ végez. Ennek lényege, hogy a környezetben kimutatja a vírus jelenlétét, genetikai állományát, ami jelzi, hogy egy vagy két hét múlva növekedhet-e és mely területen a fertőzöttek száma. Budapesten mindhárom szennyvíztelepről vettek mintát, így a főváros egész lakosságát látják.

Ez alapján még mindig ki tudják mutatni a vírust a fővárosban, de jelentősen, egy nagyságrenddel csökkent a vírus kópiaszáma. Ez Müller szerint azt jelenti, hogy

Budapesten a következő 1-2 héten belül nem várható a fertőzöttek számának növekedése.

Müller Cecília ezután a védőnőket köszöntötte, annak alkalmából, hogy június 13-án (szombaton) lesz a Magyar Védőnők Napja.

Az újságírói kérdések következnek.

A Somogyi Hírlap a váradás feltételeiről kérdezett. Müller Cecília elmondta, hogy a nyáron mindig nehezebb megszervezni a véradásokat, ezért mindenkit arra kért, hogy ha egészségesek és minden feltételnek megfelelnek, segítsenek embertársaikon. Nyáron ráadásul sajnos mindig több vérre van szükség a balesetek miatt – tette hozzá.

Még mindig hanyagoljuk a kézfogást? – érdeklődik az üdvözlési formákról a Nógrád Megyei Hírlap. A tiszti főorvos szerint a jelenlegi járványügyi helyzetben nyugodtan fogjuk kezet az ismerőseinkkel, de tartsuk be a higiénás szabályokat, mossunk gyakran kezet.

Hamarosan az idősek otthonában élők is meglátogathatják a szeretteiket, de még egy kis türelmet kérnek – tette hozzá Müller.

A tiszti főorvos megerősítette, hogy minden szakember egyetért abban, hogy lesz második hullám, de még nem tudják, milyen. Ezért is tartják fenn az operatív törzset és hozzák létre a járványügyi bevetési egységet, akik azonnal tudnak reagálni, ha szükséges. A megelőző intézkedések is folyamatosan érvényben vannak, ezért az enyhítések mellett is mindenkit arra kérnek, hogy tartsák be a járványügyi szabályokat.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.