Működik a cenzúra: visszadobta a Pride kampányfilmjét az egyik tévé

A harminc másodperces tévészpotban két férfi bolyong egy erdőben, majd egymásra találnak, és megfogják egymás kezét. 

2022. június 25., 11:28

Szerző:

„Pride tervez, propagandatörvény végez. De itt nem állunk meg, mert tudjátok, hogyan szól a szlogenünk: Vedd vissza a jövőd!" – ezzel a szöveggel posztolta a Budapest Pride Facebook-oldalán azt a hírt, hogy idei kampányfilmjük tévére szabott verzióját az egyik kereskedelmi csatorna a tavaly hozott propagandatörvény miatt utasította vissza. A Budapest Pride minden évben forgat egy kisfilmet a fesztiválhoz, amivel több tévécsatornát is meg szoktak keresni, hogy társadalmi célú hirdetésként futtassák a videót. Idén egy olyan kereskedelmi tévé dobta vissza a kampányfilmet, amelynél a korábbi években lemehetett társadalmi célú reklámként az aktuális videó, szúrta ki a 444.

A csatorna a médiatörvény alábbi cikkelyére hivatkozott: „Mttv. 32. § (4a) * Nem minősül közérdekű közleménynek vagy társadalmi célú reklámnak az olyan műsorszám, amely alkalmas a gyermekek megfelelő fizikai, szellemi és erkölcsi fejlődésének a kedvezőtlen befolyásolására, különöseen azáltal, hogy meghatározó eleme a szexualitás öncélú ábrázolása, a pornográfia, továbbá a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.”

A harminc másodperces tévészpotban két férfi bolyong egy erdőben, majd egymásra találnak, és megfogják egymás kezét. A Pride szóvivője, Majercsik Johanna hangsúlyozta, hogy nem a tévécsatornát tartják felelősnek a kialakult helyzetben, hanem a

„gyermekvédelminek csúfolt, tavaly életbe lépett propagandatörvényt”.

Jogászaik vizsgálják, hogy milyen jogi válaszlépéseket tehetnek az ügyben – írta a HVG.

 

(Kiemelt kép: Szivárványszínű szív egy résztvevő pólóján az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásán a fővárosi Andrássy úton 2018. július 7-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

 

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.