Most kiderül, mennyire lesz pocsék időnk

Továbbra is rajtunk van a hidegcsepp, de az anticiklon peremén – nyugalom, arra tartunk – már csökkeni fog a csapadékgócok számossága. A várható időjárás vasárnap éjfélig.

2023. augusztus 19., 16:47

Szerző:

Az Atlanti-óceán északi részén, valamint Nagy-Britannia térségében frontokkal tarkított az idő. Ennek hatására itt felhős az ég, és csapadéktevékenységet is észlelnek, volt, ahol 60 mm feletti csapadékmennyiséget is regisztráltak. 

Európa többi részén az anticiklonális hatások révén éjszaka többfelé páráról, ködről, míg nappal elszórtan záporokról, zivatarokról kapunk jelentést.

A Kárpát-medence időjárását továbbra is hidegcsepp határozza meg, emiatt még szombaton is szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, de vasárnaptól már anticiklon peremére kerülünk és csökken a csapadékgócok számossága.

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában többórás napsütés várható. Szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet és környezetükben átmeneti szélerősödés is lehet. Éjszakára nagyrészt kiderül az ég, majd vasárnap napos idő valószínű gomolyfelhőkkel. Helyenként – leginkább az északkeleti, keleti, és délkeleti tájakon – fordulhat elő futó zápor, zivatar. A légmozgás alapvetően gyenge vagy mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30 és 35 fok között valószínű.

(Kiemelt képünk: A drónnal készült képen a Hősök tere a férfi 20 kilométeres gyaloglás rajta előtt a budapesti atlétikai világbajnokságon 2023. augusztus 19-én. A várható vihar - villámlás és eső - miatt két órával elhalasztották a világbajnokság első számát, a férfi 20 kilométeres gyaloglást. MTI/Czeglédi Zsolt)