Soproni Tamás: ha átmegy a Mi Hazánk javaslata, akkor közös lista kell

Ha átmegy a Mi Hazánk javaslata, a listás fővárosi választás, akkor nehezen lehetne az ellen érvelni, hogy egy közös listát, és egy közös főpolgármester-jelöltet állítson az ellenzék Budapesten, „hogy ne zavarják össze a választóikat” – nyilatkozta az atv.hu-nak Soproni Tamás.

2023. november 29., 17:50

Szerző:

 

 

 

Terézváros polgármestere kérdésre válaszolva előrebocsátotta: ma még van egy nyitott kérdés, hogy átmegy-e a parlamentben a Mi Hazánk törvényjavaslata a tisztán listás fővárosi választásról, mely azt mondja ki, hogy az a párt állíthat listát, amelyiknek van saját főpolgármester-jelöltje, vagy három polgármester-jelöltje. A törvényjavaslatokat az Országgyűlés holnap rendkívüli ülésnapon tárgyalja, aminek a megtartását Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető kezdeményezte. Karácsony Gergely és az ellenzék a Fidesz sejti a javaslatok mögött. Soproni Tamás közölte:

Ő nem sokszor mond ilyet, de „szeretne bízni a kormánypártok erkölcsi iránytűjében”, abban – amit a Velencei Bizottság is megfogalmazott – hogy a választások előtt egy éven belül nem lehet a választójogi törvényt, a szabályokat módosítani, nem ajánlott.

Hozzátette: ha a parlament megszavazza a Mi Hazánk javaslatát, a tisztán listás fővárosi választást, akkor nehezen lehetne a közös ellenzéki lista ellen érvelni – jelentette ki az atv.hu kérdésére Soproni Tamás –, hogy egy közös listát, és egy közös főpolgármester-jelöltet állítson az ellenzék Budapesten jövő júniusban az önkormányzati választáson, „hogy ne zavarják össze a választóikat”.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Fővárosi Közgyűlés szerdán elutasította az önkormányzati választási rendszer módosítását.

(Kiemelt kép: Soproni Tamás Facebook-oldala)