Modern, komfortos falvak: a 2000 fősnél kisebb településeken hamarosan lehetetlen lesz készpénzt felvenni

2019. február 5., 13:35

Szerző:

Az összesítések szerint az országban valamivel kevesebb mint 2400 bankfiók és több mint 7000 pénzkiadó automata működik, ám ezek többsége városokban, nagyobb településeken van – írja riportjában a Népszava.

Akkor se volt bankomat, oszt mégis...
Fotó: Pinterest

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke úgy tudja, mintegy 2500 faluban nem lehet pénzt felvenni, mert nincs se bank, se automata. A helyzet ráadásul nem javul: a jövő évig egyetlen nagybankká olvad össze a még működő 12 takarékszövetkezet és a Takarék Csoport további 3 bankja, mindez pedig racionalizálással jár együtt, így a veszteséggel működő kirendeltségeket és ATM-eket bezárják, utóbbiakból nagyjából háromszázat. Mivel ezek nagy része a kisebb településeken működik,

a jövőben a kétezer fősnél kisebb településeken szinte lehetetlenség lesz pénzt felvenni.

A legtöbb érintett faluban az önkormányzat megpróbált tárgyalni az érintett szövetkezettel, ám a fenntartási díjat nem tudják átvállalni az amúgy is szűkös büdzséjű települések.

– Havi 70 ezer forintot kért a takarék, hogy maradjon az automata – állította egy dél-dunántúli falu polgármestere. Ez éves szinten 840 ezer forint, ami a költségvetésük több mint két százaléka, egyszerűen nem tudják honnan elvenni a pénzt. A legközelebbi automata a negyedik faluban van, az út oda-vissza több mint harminc kilométer.

– Egy éve mást sem hallunk, minthogy a Modern Falvak Program micsoda fejlődést hoz majd, s mennyivel komfortosabb és vonzóbb lesz a falusi élet. Erre most egy már meglévő szolgáltatást is elvesznek – panaszkodott a polgármester. 

A kistelepüléseken a posta már régóta megszűnt, a mobilpostán pedig csak csak komoly költséggel lehet pénzt felvenni.

A Népszava munkatársa beszélt olyan dél-dunántúli vállalkozóval is, aki az ATM bezárása miatt kénytelen három faluval arrébb költöztetni a cégét.

09:38

Hiba, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve. Az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

08:47

Lezárták a Normafát, mert az ónos eső következtében a fákra rakódott jég az éjszaka megvastagodott, ágak és tenyérnyi jégdarabok szakadnak le, kisebb fák kidőlése is várható – tudatta a XII. kerületi önkormányzat péntek reggel.