MNB: Elégedett az IMF a magyar válságkezeléssel

A Nemzetközi Valutaalap szerint gyorsan és határozottan reagáltak a válságra a magyar hatóságok – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

2021. május 3., 16:34

Szerző:

A washingtoni székhelyű szervezet április végén folytatott gazdaságpolitikai konzultációt Magyarországgal. Az IMF a Magyar Nemzeti Bankon kívül a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a kereskedelmi bankok, iparági szövetségek képviselőivel is egyeztettek.

Az IMF szerint Magyarországon a gyors oltási program a legtöbb uniós államhoz képest korábbi nyitást tehet lehetővé, még idén megkezdődhet a fellendülés. Megállapították, hogy folytatni kell a célzott fiskális támogató intézkedéseket, amíg a folyamat meg nem erősödik, a többlet adóbevételeket pedig a gyorsabb visszaépítésre kell fordítani, ha a fellendülés a vártnál gyorsabb lesz. A monetáris politikának fel kell készülnie a fokozódó inflációs nyomásra is – állapította meg az IMF az MNB közleménye szerint.

Ugyanakkor a szakértők további javítást is szorgalmaznak, hogy a magyar gazdaság hatékonyan birkózzon meg az átalakításokkal, valamint a demográfiai és éghajlati változás okozta kihívásokkal.

Az IMF jellemzően évente készít gazdaságpolitikai értékelést a tagállamokról.

(Kiemelt képünk illusztráció: AP)