Kiderült a barlangfürdőben keletkezett tűz oka

Az előzetes vizsgálatok alapján kiderült, mi okozta azt a tüzet, ami miatt leégett a Miskolctapolca Barlangfürdő tetőszerkezete.

2024. szeptember 8., 10:16

Szerző:

Egy kültéri lámpa meghibásodása okozhatta a tüzet, amely péntek este ütött ki a Miskolctapolca Barlangfürdő egyik épületén – írja a BOON.

A barlangfürdő kültéri lámpája okozta a tüzet

Szeptember 6-án este 7 óra után, közvetlenül a zárást követően keletkezett tűz a Miskolctapolca Barlangfürdő terápiás részlegében. A lángok átterjedtek a főépület tetőszerkezetére is. A lángokat este 11 óra körül leküzdötték a tűzoltók, de hajnali 4-5 óráig tartottak az utómunkálatok.  

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálója azonnal megkezdte a tűz okainak megtalálását. A lap szombaton koradélután szerzett információi azt mutatják, hogy a tűzvizsgáló elsődleges tájékoztatása szerint a Miskolctapolca Barlangfürdőben keletkezett tűz oka elektromos zárlat, amely egy teraszon lévő kültéri lámpánál keletkezhetett.

Németh Judit, a Barlangfürdőt üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője szombaton délelőtt azt a téjékoztatást adta, hogy három héttel korábban vizsgálták meg a szakemberek a fürdő elektromos hálózatának és berendezéseinek állapotát és – elsődleges információk szerint – nem találtak rendellenességet.

Miskolc leendő polgármestere ígéretet tett a fürdő újjáépítésére, amelyhez majd a kormányzat segítségét is kérnék.

Nappali világosság volt

Hátborzongató részletekről beszéltek a  Ripostnak a miskolctapolcai fürdő lángolását végignéző szemtanúk
A szemtanúk közül volt, aki imádkozott, mások sírtak. A helyiek szörnyű pillanatokról meséltek.

A környéken élők közül többen is borzalomként beszélnek a látványról:

„Nem tudok mást mondani, mint hogy borzalmas volt az egész. Nappali világosság volt, úgy égett. A tűzoltók mindent megtettek, de a tűz csak terjedt, nagyon lángolt az egész tető, aztán az egész főépület. Majdnem sírtam, mikor láttam”

– mondta egy asszony. Egy másik tapolcai lakos elmondta, hogy általános volt a rémület:

„Soha nem láttam ennyi tűzoltót. Pánik volt, mert mindenki attól félt a környező lakók közül, hogy az ő házuk is leég. Szerintem az is csak a csodának és a tűzoltóknak köszönhető, hogy nem halt meg senki. Így is az ország egy fontos épülete égett le. Remélem, nem szenvedett jóvátehetetlen károkat.” 

 (Kiemelt képünk forrása: Miskolctapolca Barlangfürdő Facebook oldala)

 

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.