Mintha több ezer szentjánosbogár mutatná a kerékpárosoknak az utat

Újabb 11 helyszínen alkalmazzák a világító kerékpárutat. 

2021. október 16., 12:52

Szerző:

Az egy éve Esztergomban kipróbált világító kerékpárút beválni látszik, ezért kísérleti jelleggel világító útburkolati jelek festése kezdődik meg a Magyar Közút kezelésében lévő hálózaton – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára közleményében. Öt megyében tizenegy helyszínen, jelentős idegenforgalmi célpontok környékén dolgoznak a kivitelezők a kerékpárutak mellett két közútszakaszon is – írja a Telex

A Duna-menti nemzetközi kerékpárút burkolatába tavaly ősszel kevertek világító szemcséket Esztergomban. A műszaki megoldásnak köszönhetően kényelmesebbé és biztonságosabbá vált, az egyébként kivilágítatlan útszakasz esti, éjszakai használata. A biciklisták sötétben vagy borús időben is könnyedén követhetik a nyomvonalat. A szakemberek próba jelleggel, kis tételben már itt is alkalmazták a világító záróvonal festéket. A technológia igazolta az előzetes várakozásokat, a fénnyel feltöltött szemcsék napnyugtától napkeltéig kifogástalanul jelzik a vonalvezetést.

November végéig nyolc kerékpárúton festenek fel világító burkolati jeleket:

  • a Fertő-tó partján,
  • Tihanynál,
  • Cegléd-Nagykőrös,
  • Tát-Nyergesújfalu,
  • Vác-Sződliget,
  • Zalaegerszeg-Zalalövő és
  • Zebegény-Nagymaros között. 

A biciklisták után heteken belül az autósok is találkozhatnak világító záróvonalakkal. A 4-es főút vecsési szakaszán a kerékpársáv sárga jelét festik át fénnyel feltöltődő, átlátszó speciális festékkel. A 710-es főútnál pedig azt vizsgálják majd, hogy a festés milyen mértékben növeli a Balatonfűzfő-Papkeszi körforgalom éjszakai láthatóságát, közlekedésbiztonságát – írja a Telex. 

(Kiemelt kép: Világító kerékpárút Esztergomnál Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt./MTI.)

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat a magyar emberek biztonságáért dolgozik, és biztosítja azt a 21. század kihívásai közepette is – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a szervezet Kibertér műveleti központjának épületáldási ünnepségén, hétfőn Budapesten.