Több mint száz város és 17 fővárosi kerület kap rezsitámogatást

A Miniszterelnökség szerint mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta a meghívásukat, végül ennyi önkormányzatnak biztosítanak a megemelkedett rezsit kompenzáló valamilyen támogatást.

2023. január 2., 19:30

Szerző:

A korábbi, kistelepüléseknek szóló program után a kormány a városoknak is biztosítana rezsitámogatást a Miniszterelnökség hétfői közleménye szerint, „Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról. A biztosok mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre. Javaslatuk alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére közel 44 milliárd forint támogatásról döntött.”

A Miniszterelnökség honlapján közzétett lista szerint Pécs, Szeged, Békéscsaba, Debrecen, Miskolc, Győr, Székesfehérvár, és Budapest szinte összes kerülete (kivéve a III. kerületet, a IV. kerületet, a IX. kerületet, a XI., XV., és XVIII. kerületeket) részesül a támogatási összegekből.

A közlemény hozzátette, „a települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő. A támogatásért cserébe pedig mindenkitől takarékosságot kérünk, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről.”

A támogatott városok és kerületek teljes listája itt elérhető.

(Kiemelt kép: 2022. augusztus 23-án kedden új részletszabályozást adtak ki a rezsicsökkentés csökkentésével kapcsolatban a Magyar Közlönyben. Fotó: Pixabay/PublicDomainPictures / 17901 images)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.