Minél több a közmunkás egy faluban, annál több a Fidesz szavazó

A 2014-es választásokat lehet, hogy meg se nyerte volna a kormánypárt közmunka nélkül.

2021. október 19., 14:03

Szerző:

A 2014-es választásokon akár 5-6 mandátumot is hozhatott a Fidesznek a közmunka, tehát akár ezen is múlhatott a párt újabb kétharmados győzelme – derül ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának (KRTK) kutatója, Reizer Balázs és munkatársai kutatásából. Becsléseik szerint a közmunka nélkül nem szerzett volna nyolc éve kétharmados többséget a Fidesz–KDNP pártszövetség.

A kutatást feldolgozó Telex emlékeztet, a közmunka-programról az önkormányzatok döntik el, kik vehetnek részt benne, így annak ígéretével könnyedén lehet szavazókat mozgósítani. Végső soron pedig a kormány rendelkezik arról, hogy a települések hány közmunkást vehetnek fel – ez sokszor lobbierő hatására alakul. Fontos kiemelni, hogy a kormány a közmunkás helyek számának növelésével vagy csökkentésével jutalmazhatja, és büntetheti is a polgármestert, attól függően, hogyan alakulnak a választási eredmények. Ezt mutatja az is, hogy azokon a településeken, ahol a 2014-es országgyűlési választásokon jól szerepelt a Fidesz, néhány hónappal később az önkormányzati választások idején már jelentősen több volt a közmunkás. Volt olyan hely, ahol 20 százalékos volt a növekedés.

Reizer Balázs kutatása rámutatott: minél több a közmunka egy településen, annál többen szavaznak a jelenlegi kormánypártra. Kiemelik azonban, hogy nem azért hoz pluszszavazatokat a közmunka, mert az emberek annyira szeretnék, inkább azért, mert a megélhetésüket féltik.

(Kiemelt kép: A közfoglalkoztatási programban keretében szüretelik a beérett homoktövist (Hippophae rhamnoldes) a tetétleni önkormányzat 11 hektáros ültetvényén. Az egymagvú termés feldolgozva számtalan pozitív hatással bír, késlelteti az öregedést, erősíti az immunrendszert. A bogyók teljes feldolgozása még fejlesztés előtt van, de évente már 60 féle termék készül, az átlagosan 25-30 mázsányi termésből. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)