Mindenáron igazgató akart lenni, a Bánki Donáté előtt a Katona József vezetésének a lefejezésében is részt vett a minisztériumi ellenőr

A Katona József vezetőségét ugyanazzal a módszerrel váltották le, mint amilyennel nemrég a Bánki Donátét is. A két ügyben mostanáig a legkonkrétabb vád az, hogy a Bánki Donát volt igazgatója megsértette a NER-t.

2018. augusztus 7., 06:14

Szerző: Bíró Veronika

Korábban egy másik iskolába vezetésére is pályázott Madaras Attila, a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola frissen kinevezett igazgatója. A 168 Óra értesülései szerint a Bánki Donáthoz hasonlóan 2017-ben a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum (BGSZC ) másik iskolájában is névtelen feljelentést követően indultak vizsgálatok. A BGSZC Katona József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Felnőttképzési Gimnáziuma igazgatója az ellenőrzések után távozott, helyettesét felmentették, közalkalmazotti jogviszonyát megszüntették.

A minisztérium ellenőrzésében részt vett Madaras Attila, aki ezután 2018-ban pályázott a vizsgált iskola igazgatói pozíciójára. A nevelőtestület elutasította, igazgatónak Horváth Béla, a BGSZC főigazgatója az egyik igazgatóhelyettest, Nagy Beátát nevezte ki. Madaras Attilának a centrum másik intézményében találtak helyet.

Amint arról a 168 Óra elsőként beszámolt, a Bánkiban idén májusban kezdődött egyfajta boszorkányüldözés, egy névtelen feljelentést követően vizsgálatok indítottakk az iskolában, a három igazgatóhelyettesből kettőt és az iskola igazgatóját felmentették, közalkalmazotti jogviszonyukat is megszüntették. A nevelőtestület kérte Horváth Bélát, hogy konkrétan indokolja meg a felmentéseket, de ahogy a felmentést követő értekezletről beszámoltunk, konkrétumok nem hangzottak el. A főigazgató adminisztrációs hiányosságokra hivatkozott, de azt nem árulta el, hogy milyen hiányosságokról van szó.

Fotó: Facebook

Horváth Béla némi habozás után elismerte, hogy a BGSZC tette a bejelentéseket, amelyek miatt ellenőrzések indultak a Bánkiban. Május közepén Madaras Attila már az iskolában ült és a vizsgálatokban is részt vett. A tantestület nem tudta, hogy milyen szerepet tölt be az intézményben, csak a június végi értekezleten mondta el a főigazgató, hogy egy nappal korábban kinevezte őt a Bánki igazgatóhelyettesévé, majd ott az értekezleten felkérte igazgatónak. Madaras elvállalta a megbízatást egy évre.

Egy évvel korábban, 2017-ben a Katona vezetőségét nagyon hasonló forgatókönyv szerint távolították el. Az ottani igazgató, Móricz Katalin 2015 júliusától egy évig megbízott igazgatóként vezette az iskolát, majd egy évvel később, 2016-ban öt évre kinevezték igazgatóvá. Vezetői pályázatát a nevelőtestület 86 százaléka támogatta.

Az intézményben egy évvel később, 2017 tavaszán kezdődtek az ellenőrzések, pont az évzárás és az érettségi vizsgák idején, amikor a tanárok a legnagyobb terhelés alatt álltak. Pont úgy, mint a Bánkiban idén, névtelen feljelentéseket követően indultak a vizsgálatok, és adminisztrációs hiányosságokat kerestek. Információink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium törvényességi ellenőrzést folytatott az iskolában, ebben a vizsgálatban vett részt Madaras Attila. A vizsgálatok végén Móricz Katalin igazgató önként távozott, megelőzve a felmentését, a felnőtt oktatásért felelős helyettesét viszont felmentették. Úgy tudjuk, konkrét indokok itt sem hangzottak el.

A felmentett igazgató helyére Horváth Béla kinevezte egy iskola egyik igazgatóhelyettesét, Nagy Beátát, aki most július elejétől öt évre kapott vezetői megbízást, állítólag azért cserébe, hogy hajlandó volt egy évet vállalni megbízott igazgatóként. A pozíciót idén tavasszal meghirdették, Madaras Attila is pályázott rá. Határideje 2018. március 28. volt, tehát néhány hónappal azelőtt jelentkezett a pozícióra, mint hogy a Bánkiban elindultak  az ellenőrzések.

Madaras Attila igazgatói pályázatában ráadásul leírta, hogy ellenőrként került kapcsolatba az iskolával, ahol nagyszerű pedagógusi munka folyik, ezért pályázott az igazgatói pozícióra. Az általa ellenőrzött intézményben.

– Az iskolával 2017 júniusában kerültem közvetlen kapcsolatba, amikor fenntartói ellenőrként a felnőttoktatás keretében szervezett érettségi vizsgát látogattam meg néhány minisztériumi kollégával. Gyakorlott vizsgáztató vagyok, ezért kértek meg, hogy a vizsga szabályosságát ellenőrizzem. Amit tapasztaltam, az messze felülmúlta várakozásaimat. Nagyon tetszett, hogy a hátrányos helyzetű diákokat a vizsgán a kérdező tanárok mennyi szeretettel, megértéssel segítették. Bár a fenntartói jelentésben csak negatívumok szerepeltek az adminisztratív munkáról, minden fórumon megerősítettem, hogy ebben az iskolában nagyszerű pedagógiai munka folyik. Az itt szerzett tapasztalatom indított arra, hogy megpályázzam a tagintézmény-vezetői munkakört – írta pályázatában, ami elérhető a Katona honlapján.

Madaras Attila a Bánki június végi értekezletén elismerte, hogy már februárban kinézte magának a centrumot, mert

a minisztériumi munkát nem érezte testhezállónak.

(Pályázata szerint döntések előkészítésével foglalkozott irányítási és ellenőrzési területén az akkor még létező Nemzetgazdasági Minisztériumban.) A Katona igazgatói pozícióját végül nem nyerte el, kinevezése ellen a nevelőtestület tiltakozott, de a Bánkiban megfelelt. Igaz, ott Horváth Béla már pályáztatás nélkül nevezte ki őt egy évre.

Kerestük Móricz Katalint, de ahogy a többi vezetővel, a BGSZC vele is aláíratott egy titoktartási nyilatkozatot, ezért nem vállalta, hogy válaszoljon kérdéseinkre. Ahogyan a Bánki felmentett igazgatója, Kovács Levente sem vállalta a nyilatkozatot, pedig felmentésének indoklásakor az hangzott el, hogy megsértette a NER-t azzal, hogy a kormánykritikus sajtónak beszélt.

Érdeklődtünk a főigazgatónál és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalnál a vizsgálatokról és felmentésekről. Az NSZFH indoklásában azt írta, hogy a Bánkiban „felmerülő panaszok nyomán hivatalos vizsgálatok lefolytatására került sor több érintett szervezet részéről is. Ennek eredményeképpen mind az Oktatási Hivatal, mind pedig az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hiányosságokat állapított meg. A feltárt mulasztások alapján került sor az intézményvezető és két helyettesének munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetésére.”

A Bánki nagy intézmény, évente 800–1000 diák tanul az iskolában az esti és felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt. A Katonában körülbelül 700-an tanulnak minden évben. Amint megírtuk, a vezetőség felmentése miatt a Bánkiban egymás után mondanak fel a tanárok. Azt még a főigazgató is elismerte, hogy év közben a körülbelül 70 fős tantestület úgy végezte munkáját, hogy 8–10 állás betöltetlen volt. Az órákat szétosztották a tanárok között. A felmentések óta nyolc tanár pár hét alatt felmondott. Az iskola honlapja szerint azonban a teljes tanári kar 123 főből áll, amiben a részmunkaidős és megbízásos, nem teljes állású tanárok is benne vannak.

Ebből a 123 helyből most 37 betöltetlen.

A Katonában tavaly a vezetőváltás miatt körülbelül tíz tanár mondott fel.

Horváth Béla felügyelete alá összesen 13 iskola tartozik.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.