Minden 18. választópolgár külhoni

Ez a szám egy vagy két mandátumot is jelenthet.

2022. március 14., 11:19

Szerző:

Lezárult a levélben szavazók névjegyzékére való feliratkozás időszaka, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) meg is kezdte a levélcsomagok postázását. A 24.hu elemzést közölt arról, mi olvasható ki az adatokból a választás végkimenetelére nézve. Megjegyzik ugyanakkor, hogy azt senki nem tudja, hányan hunytak el ezek közül.

A regisztráció adataiból az látszik, hogy bár az elmúlt négy évben jóval kevesebben iratkoztak fel a levélben szavazók névjegyzékére, mint az azt megelőző ciklusban, a választásra jogosultak körében egyre jelentősebb arányt tesznek ki a külhoni magyar állampolgárok.

2022-ben már minden 18. választópolgár külhoni magyar, míg 2014-ben csak minden 42. volt az.

Az, hogy a bő 450 ezer választásra jogosult közül hányan juttatják el időben (a választás napjáig) a szavazatukat az NVI-hez, azért is nehezen prognosztizálható, mert a magyar államnak fogalma sincs róla, hogy hányan hunytak el közülük. A választási szabályozásnak ez az egyik legsúlyosabb anomáliája, ami abból fakad, hogy egy regisztráció tíz évig érvényes, sőt ha bármely választáson vagy népszavazáson aktivitást mutatott az állampolgár, az óra újraindul. Ennek az a következménye, hogy

az NVI kérdés nélkül postázza a választások előtt a levélcsomagot minden egyes regisztráltnak – anélkül, hogy sejthetné, hogy az illető egyáltalán életben van-e.

(Kiemelt képünk illusztráció)