Mikor éri utol a fizetésünk az inflációt?

Baja Sándor, a Randstad Kft ügyvezető igazgatója volt a Business Class vendége, ahol szóba kerültek a jövő évi bérek és az inflációval kapcsolatos várakozások.

2023. október 6., 14:22

Szerző:

A munkavállalók döntő többsége hozzászokott az elmúlt években, hogy infláció feletti béremelkedés volt tapasztalható, nos, ez a tendencia most csak kivételes esetben folytatódik. Így jogosan merül fel a kérdés, hogy mikor fogja utolérni a pénzromlás ütemét a bérek alakulása? 

„Nagyon nehéz helyzetben van a munkavállaló és a munkáltató is, ugyanis az egyik oldalról van egy Európa-bajnok inflációnk, ami még mindig a 16 százalékos éves szinten áll, a másik oldalról pedig azt kell látni, hogy a magyar gazdaság és a különböző iparágak meglehetősen különbözően teljesítenek” 

– mondta Baja Sándor, a Randstad Kft. ügyvezető igazgatója a Business Classban.

Vannak olyan cégek, amelyek tudják követni az inflációt a bérekben, de sajnos erre nem minden vállalat képes. Sok százezer ember van még mindig minimálbéren. Manapság a KKV szektorra jellemző a minimálbéren való bejelentés, de most ők is gyorsabban emelik a béreket pont azért, hogy meg tudják tartani a dolgozókat – mondja a szakember. „Megy a versengés, a nagyobb vállalatok tisztán bejelentik az alkalmazottaikat, ezért a kis- és középvállalkozóknak is kapaszkodniuk kell. Ezt prezentálja a Statisztikai Hivatal egészen káprázatos, 17,8 százalékos átlagos bérnövekedése az üzleti szférában, ami természetesen nem jellemző a fehéren fizető gazdaságra” – teszi hozzá Baja Sándor.

A kormányzat azt prognosztizálja és az elemzők is egyetértenek abban, hogy az éves átlagos infláció nem lesz alacsony, de ahogy megyünk előre az időben, decemberre akár elérhetővé válhat a 10 százalék alatti inflációs érték is.

„A partnereink azt mondják, hogy 5 és 15 százalék között szeretnék emelni a béreket jövőre, ezzel valamennyit visszakapnak a dolgozók abból, amit elvesztettek az elmúlt két évben az infláció miatt”

– szögezte le a Randstad vezetője.

Mi gátolja a reálbérek gyorsabb növekedését? Mikor kezd Magyarország közeledni Nyugat-Európához abban a tekintetben, hogy a bevételek nagyobb része megy a bérekre és kevesebbet tart meg magának a tőke? Ezekre a kérdésekre is választ kap, ha meghallgatja a beszélgetést:

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Pexels.com)