Míg az ország népessége csökken, a Nyugat-Dunántúlon egyre többen élnek

Míg az utóbbi években Magyarország népessége csökken, a fővárosi régióban pedig viszonylag stagnál, addig a Nyugat-Dunántúlon növekedést mutat a lakosság száma. 

2023. május 24., 14:39

Szerző:

A népességcsökkenés nem csak Magyarország, de az egész világon több éve tartó tendencia. Hazánk egy régiójában azonban 2017 óta folyamatos növekedés tapasztalható a KSH adatai szerint. Míg hét évvel ezelőtt Nyugat-Dunántúlon 983 ezer fő lakott, lassú, de kitartó növekedéssel idén már meghaladja az egymillió lakost a térség. 

A jelenséget ismertető novekedes.hu szerint ennek nagyon egyszerű oka van: „viszonylag sokan költöznek ide”. 

Ehhez hasonló stabil növekedést még Pest vármegyében látunk, jól lehet ez főleg Budapest terhére történik. Az is tény, hogy a fővárosból a túlzsúfoltság és a magas ingatlan- illetve albérletárak az agglomerációba űzik a lakosokat. 

(Kiemelt képünk: Sopron. Forrás: Wikipédia)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.