Mi történt a gödöllői szarvassal, akiért a fél ország aggódott?

Mindkét gödöllői szarvas szelíd volt, ez okozhatta a bajt. 

2024. január 31., 19:43

Szerző:

A gödöllői vadaspark területén tartott helyszíni szemlét a rendőrség 2024. január 30-án, miután tudomást szereztek egy eltűnt és egy elpusztult szarvasról. Az ellopottnak hitt állatot kora délután a park erdős területén – a keresésben résztvevők – épségben megtalálták – írta meg a police.hu. 

A tetemet állatkórházba vitték, ahol képalkotó vizsgálatnak vetették alá. Az állatorvos a testben nem fedezett fel lövedéket, vagy egyéb fémrepeszt, véleménye szerint az elpusztult állat sérülését egy másik állat agancsa is okozhatta – írja a lap. 

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan adat, és semmilyen fennálló körülmény nem utal orvvadászok megjelenésére, a zárt park területén illegális behatolásra, lövésre/lövésekre, hangtompítós fegyverekre, az állatok lemészárlására.

A két szarvas egyáltalán nem félt az emberektől

Mint arról korábban beszámoltunk Horkai Zoltán, világhírű két szarvasát tragédia érte.  A férfi és családjának telkére hétfőről keddre virradóra hatoltak be ismeretlenek, akik az egyik szarvasbikáját, Ödönt lelőtték és otthagyták, míg a másik testét magukkal vitték.

„Olyan szarvasokról van szó, akik szelídek, kedvelik az embereket, ezért valószínűleg maguktól mentek oda a lelövőikhez” – 

mondta a szomorú Horkai.

A Horkairól szóló Discovery Channel-sorozat miatt Farkasemberként is ismert férfi és családja tavalyig százas nagyságrendű különféle nagy emlősállattal – szarvasokkal, medvékkel, farkasokkal, vaddisznókkal – élt együtt egy gödöllői birtokon. Horkai tavaly nyáron agyvérzést kapott, ezért az állatok egy részét mostanra el kellett adniuk. Bár mint elmesélte, 17 farkasa és 2 medvéje azért megmaradt. 

A most meggyilkolt két szarvas közül az egyik, Ödön, legutóbb például Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjében is szerepelt, Góliát néven – írta meg a Madiner.

Az elmúlt 20 évben Horkaiék állatai a filmiparnak számos felejthetetlen pillanatot és élményt szereztek. Ők és filmes partnereik is rengeteget tanultak és tapasztaltak az elmúlt évtizedek során, miként lehet az állatokkal együttműködni, dolgozni.

Horkai és családja Gödöllő határában él, egy négy hektáros birtokon. Ők gondoskodnak 26 farkasról, 6 medvéről, 130 szarvasról és több más állatról, mint például, hiúz, mosómedve, vaddisznó, sertés, tehén, ló és néhány kutya is. Zoltán a Horkai Állat Kiképző Központ megálmodója és alapítója, amelyet évek óta a filmrendezők keresnek, függetlenül attól, hogy természetfilmről, játékfilmről, vagy reklámfilmről van szó. A filmes szakemberek egyöntetűen állítják, hogy Zoltán közreműködésével készült állatos jelenetek mindig tökéletesek lesznek.

(Kiemelt képünkön az egyik világhírű szarvas, akivel orvvadászok végeztek. Fotó: Facebook)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.