Mészáros Lőrinc vett egy céget, ami 4 milliárd állami támogatást és kiemelt státuszt is kapott

2019. január 4., 10:41

Szerző:

Mészáros-birodalom tavaly év végén egy újabb cégvásárlást bonyolított le, ami önmagában még nem nagy hír. A tranzakció azonban igen különleges, mivel 2018. december elsején a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. az egyedüli tulajdonosa lett a szerencsi, de korábban debreceni székhelyű PIMCO Kft.-nek – írja az mfor.hu.

A 2011-ben alapított PIMCO mára 153 milliós jegyzett tőkével rendelkezik. A társaság az évek óta húzódó, Szerencsre tervezett üveggyapot gyár beruházásával összefüggésben 2017. május 23-án kapott érvényes környezethasználati engedélyt 2022. május 31-ig.

Az engedélyeztetési dokumentáció szerint évi 13-14 ezer tonnás kapacitással működne a gyár, és 100 fő foglalkoztatását biztosítaná. A tervezett létesítmény önkormányzati területen valósulna meg, a 6,4 hektáros ingatlanra a bérleti szerződést is megkötötte a PIMCO.

Az engedélyeztetési eljárást nagyon hamar, mindössze 42 nap alatt lefolytatta a hatóság. A gyorsaságot az indokolta, hogy 2016 végén a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította a beruházást. A kormány azonban nemcsak ilyen formában támogatta a beruházást. A Szerencsi Hírek 2017 májusi számában megjelent tudósítás szerint ugyanis a Nemzeti Befektetési Ügynökség 2016 szeptemberében 4 milliárd forintos támogatásban részesítette a projektet.

Mészárosék így a PIMCO révén megvettek egy olyan céget, amelynek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektje van, 4 milliárdos állami támogatást és érvényes környezethasználati engedélyt is magáénak tudhat.