Árad a szeretet a röszkei tranzitzónában – Merészeket mondott első meghallgatásán az igazságügyi miniszternek jelölt Varga Judit

2019. július 4., 19:40

Szerző:

Csütörtökön tartották az Országgyűlés Európai ügyek-, illetve Igazságügyi Bizottságában az európai parlamenti munkáját megkezdő Trócsányi László helyére jelölt Varga Judit meghallgatását. A hvg.hu tudósítása szerint a leendő igazságügyi miniszter üdvözölte, hogy a kormány politikája következtében Ursula Von der Leyent jelölték az Európai Bizottság élére. Ellenzéki képviselők ezzel kapcsolatban megkérdezték, hogy miért is jó az a kormánynak, hogy egy olyan politikus lesz az EB vezetője, aki elítélte a magyar kormány menekültpolitikáját és aki az Európai Egyesült Államok létrehozása mellett érvelt,

de Varga Judit szerint nem kell jelentőséget tulajdonítani annak, hogy Európa leendő vezetője négy éve mit mondott.

Miniszteri munkájában arra kapott megbízást Orbán Viktortól, hogy az Európai Unióval, illetve az EB-vel való jogvitákat sikerrel vívja meg, különös tekintettel a magyar jogállamiságot feszegető vitákban – mondta Varga a meghallgatásán.

Államtitkári kinevezések az Országházban Varga Judit
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Elképzelése szerint meg lehet példákkal mutatni, hogy más országokban, például Németországban nem független az ügyészség, mert szerkezetileg a végrehajtó hatalom alá tartozik – utalva a kormányzati körökben sokszor emlegetett kettős mércére. A témában kifejtette, hogy

  • a Sargentini-jelentés emlegetése már unalmas;
  • a 7-es cikkely szerint Magyarországgal szemben elindult eljárás pedig egy politikai indíttatású dolog.

Szerinte a meghallgatáson az ellenzék megmutatta, hogy valószínűleg tőlük informálódnak az európai politikusok, mikor a magyar kormányt kritizálják. Némileg közönyös stílusban hozzátette, hogy a kormány hamarosan közzé teszi az Európa Tanács korrupciós jelentését,

„lehet küldeni az SMS-t Strasbourgba vagy bárhová, ahol várják”.

Szóba került, hogy Magyarország miért nem ratifikálta még a nők jogairól szóló Isztambuli Egyezményt. Varga szerint a magyar nők nagyon jól vannak, mert nem kell választaniuk család és munka között, a nők elleni erőszakban is keményen fellép az állam.

Erre tekintettel az Isztambuli Egyezményt egy "politikai hisztinek" nevezte.

Az egyébként is parázs hangulatú meghallgatás legkülönösebb része az volt, mikor Varga a magyar-szerb határon működő tranzitzónákban szerzett tapasztalatiról beszélt.

Szerinte a tranzitzónában a légkör megfelelő, a higiénia és az oktatás átlag feletti, az ott dolgozókból árad a szeretet, ez pedig erőt ad neki, hogy jobban tudja védeni a nemzetközi és hazai közvélemény előtt a migrációs szabályozást.

Fotó: Kökényesi Gábor

Szó esett még arról, hogy Varga nem kíván beavatkozni az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bírói Tanács vitájába, szerinte a Közép-európai Egyetem (CEU) oda megy, ahova akar, valamint a lakhatási támogatás is jár neki, noha milliós bevétele van AirBNB-lakáskiadásból is.

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.