Napágyak miatt nem tudott landolni a mentőhelikopter Fonyódon

Vasárnap egy mentőhelikoptert riasztottak Fonyódra, de az nem tudott az EU-s pénzből finanszírozott mentőhelikopter-leszállón landolni, ugyanis az tele volt bérelhető napágyakkal. Ehelyett a közeli focipályán szálltak le.

2022. augusztus 16., 17:09

Szerző:

A Telex egy olvasója vasárnap délután 3 óra körül a fonyódi vasútállomás melletti sorompónál várakozva észrevette, hogy a mentőhelikopter lassan, a strand fölött körözve keresi a helyet a leszálláshoz. Később azt hallotta, hogy a helikopter a régi sportpálya környékén szállt le.

A Panoráma strandot 2014-ben EU-s támogatásból újították fel, és ekkor építettek egy térkővel kirakott mentőhelikopter leszálló pályát is. Múlt vasárnap kiderült, hogy a leszállót telepakolták luxusnapágyakkal. A Telex megkeresésére az Országos Mentőszolgálat sajtóosztálya elmondta, hogy valóban történt riasztás vasárnap; a beteget a helikopter stabilizált állapotban szállította kórházba.

Arra a kérdésre, hogy a napágyakkal telepakolt leszálló hely miatt mennyi időt vett igénybe a megfelelő leszállóhely megtalálása, nem válaszolt az OMSZ, bár hangsúlyozták, hogy a mentőhelikopterek pilótái mindig az aktuális körülmények figyelembevételével választanak leszállóhelyet.

A város fideszes polgármestere, Hidvégi József azt nyilatkozta a Telexnek, hogy helikopter csak egyszer, 2015-ben próbált a Panoráma strandon landolni, „de annyira felkavarta a homokot a játszótérről, illetve a strandfoci- és strandröplabdapályákról, hogy végül a 300 méterrel arrébb található, füves sportpályán tudott csak landolni.” A rendeltetésszerű használatra alkalmatlan leszálló pályát a jogszabályoknak megfelelően mégis évekig üresen hagyták. 2021-ben viszont lejárt a pályázatban kötelezően vállalt 5 éves fenntartási időszak, ezért kerülhettek nyugágyak a területre.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Cseke Csilla)

2022. szeptember 29., 13:32

Jövő hétfőn magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozót tartanak Budapesten, a tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés – erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtökön.