Menekülnek Szijjártó bizalmasai, hirtelen mindenki inkább nagykövet akar lenni

2017. november 22., 11:42

Szerző:

Újabb magas beosztású vezető pályázik nagyköveti pozícióra Szijjártó Péter tárcájától: Benkő Levente Csongor biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár a tel-avivi magyar nagykövetség élén folytatná pályafutását. Benkő 2010 után helyezkedett el a külügyminisztériumban, majd négy évvel később – Szijjártó Péter miniszteri kinevezésének évében – helyettes államtitkári pozícióra jelölték, írja a Magyar Nemzet.

Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Egyetlen hónap leforgása alatt ő lesz a harmadik vezető beosztású külügyes, aki nagyköveti posztra jelentkezett be. Csutora Zsolt, a tárca keleti nyitásért felelős helyettes államtitkára a fehéroroszországi Minszkben lesz nagykövet, Bus Szilveszter déli nyitásért felelős helyettes államtitkár Bangkokban vezeti majd a magyar külképviseletet. Nyáron Szabó László, korábbi külgazdasági és külügyi államtitkár váltott, ő a washingtoni magyar nagykövetség élére került Szemerkényi Réka helyett.

Ez igazolja a lap korábbi értesülését, miszerint a Fidesz a jövő évi választások előtt kampányszerűen tölti föl a külszolgálatokat bizalmi emberekkel. Csak idén további tizenkét külképviseleten tervez nagykövetcserét a kormány.

A folyamat mögött sokan Szijjártó Péter miniszteri pozíciójának megingását látják. Külügyes források megjegyezték, a választásokat követő személycserék jó eséllyel érintik majd a minisztert, közeli bizalmasainak távozása ebből a bizonytalanságból származhat.

Mint ismert, Lázár János szeptemberben bejelentette, hogy szíve szerint saját választókerületében folytatná politikai pályáját. Ha valóban száműzné magát a végekre, az Orbán Viktorhoz enyhén szólva mindig lojális Szijjártó Péter logikus választás volna – mutat rá a lap.

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.