Méltatlan körülményekre panaszkodnak a Budapestre vezényelt vidéki mentők

Az RTL Híradó úgy tudja, csak napi 20 perc szünetet kapnak azok az átvezényelt vidéki mentők, akik általában több mint 12 órát dolgoznak a fővárosban, pedig 45 perc járna nekik.

2024. január 7., 21:03

Szerző:

A legtöbb beteget a fővárosban és környékén látják el, az országos esetszám közel harmadát. Ennek biztosítása érdekében már vidékről is bármikor felrendelhetnek egységeket.

Egy vidéki mentő ezt követően árult el részleteket az RTL Híradónak arról, mit tapasztal, amikor a fővárosba vezénylik szolgálatra. Azt írta:

„Nincs lehetőségünk meleg étkezésre, kórházi közvécékben kell elintéznünk szükségleteinket.”

A mentő arról is beszámolt, hogy hőségriadó alatt nincs hideg, télen nincs meleg védőitaluk. Leírta azt is, hogy csak 20 perc munkaközi szünetet kapnak, miközben általában 15-18 órát dolgoznak. Ezért a hazafelé vezető 150 kilométeres úton már annyira fáradtak, hogy „félig leengedett ablakkal mennek az autópályán” a hidegben, vagy a „rádiót hangosítják fel maximumra”, hogy ne aludjanak el.

A Mentődolgozók Szövetsége szerint a munka törvénykönyve alapján 45 perc pihenő idő járna nekik. A Szakszervezet méltatlannak tartja az átvezényelt dolgozók munkakörülményeit is. 

„A munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy 20 perc a munkaközi szünet, amit ki kell adni. 9 órán felüli munkavégzés esetében pedig további 25 perc munkaközi szünetet kell kiadni, ez összesen 45 perc lenne” – nyilatkozta  Lengyel Tibor, a szövetség elnöke, aki méltatlannak tartja, hogy még átöltözni sincs lehetősége kollégáinak.

A Mentőszolgálat szerint mindent megtesznek a munkakörülmények javításáért és a vidékről átvezényelt dolgozók is „ugyanannyi időt töltenek el munkával és pihenéssel, mint a budapestiek”.  Azt írták: „a vidéki mentőegységek egy-egy meghatározott budapesti mentőállomáson váltanak, itt étkezhetnek, használhatják a közösségi tereket, mosdókat”. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás Országos Mentőszolgálat hivatalos Facebook oldala)