Matolcsy tovább harcol az inflációval

A jegybank elnök nem adja fel. 

2021. december 2., 12:59

Szerző:

Az előző hetinél 20 bázisponttal magasabb kamaton, 3,10 százalékon hirdette meg egyhetes betétjét az MNB csütörtökön, írja az MTI. A monetáris tanács kedden döntött a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről.

Az egynapos jegybanki betét kamatát 45 bázisponttal 1,15 százalékról 1,60 százalékra, míg az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 105 bázisponttal 3,05 százalékról 4,10 százalékra emelte. Ezzel a múlt heti, 2,90 százalékon meghirdetett egyhetes betététi tender után fennmaradt 15 bázispont felett további teret nyitott a kamatemelés előtt.

A monetáris tanács, amikor az októberi kamatdöntő ülésén ismét 30 bázisponttal 2,10 százalékra emelte az alapkamatot, már bejelentette, hogy készen áll az egyhetes betét kamatát az alapkamatnál magasabbra emelni, és még azon a csütörtökön az alapkamat felett 40 bázisponttal, az előző hetinél 70 bázisponttal nagyobb kamattal hirdette meg az egyhetes tendert.

Matolcsy György, a jegybank elnöke szerdán azt mondta a parlamentben, idén és jövőre is 5 százalék körül lehet az infláció, ezért az MNB-nek folytatnia kell a monetáris kondíciók szigorítását – írja a Portfolio.

(Kiemelt kép: Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elkészült hazánk legjobb munkahelyeit listázó kutatás. Az élbolyban első pillantásra meglepő cégek is: az első tízbe például bekerült a McDonald's és a MÁV is.