Hatalmas blokád a Megyeri hídnál – civilek zárták le a pénteki csúcsforgalmat

Az M0-s autóút Szentendre felé kanyarodó lehajtóját pénteken délután három órától lezárta a budakalászi 2011 Egyesület.  A demonstráció célja, hogy felhívják a figyelmet Budakalász és környékének közlekedési gondjaira és az M0-s autóút folytatásának szükségességére.

2023. június 9., 18:25

Szerző:

A kialakult kilométeres torlódás miatt tulajdonképpen maguk a demonstrálók is 15-20 perces késéssel értek el a lezárt útszakaszra. A lehajtónál lévő körforgalom előtt több kilométeres dugó alakult ki, ami már átnyúlt a Megyeri hídon a pesti hídfőig.

A tüntetők abban reménykednek, hogy a kormány biztosítja a forrásokat az M0-s autóút 10-es számú főútig történő meghosszabbításához szükséges tervek elkészítéséhez.

A Telex beszámolója szerint a blokád miatt izzottak az indulatok, az autósok nem viselték megértéssel a demonstráció okozta kellemetlenséget.

Az egyesület közleménye szerint Budakalász és a környék települései „fuldokolnak az átmenőforgalomtól”. A helyzet javítása érdekében már sokakkal tárgyaltak, egyeztettek, a környező települések polgármestereivel leveleket írtak, aláírást is gyűjtöttek, de az M0-s északi szektorának meghosszabbítása semmit sem haladt.

„Az M0-s autóút 10-es számú főútig történő meghosszabbítása sokáig élvezte a kormány támogatását. A legfrissebb fejlemények azonban aggasztóak. Most, amikor a tervezési munka indításához konkrét cselekvésre lenne szükség, eddig nem látott kételyek kerülnek elő. Néhány nappal a határidő előtt nem maradt más eszközünk, minthogy demonstrációt szervezzünk az M0-s folytatásáért” – írták.

Az egyesület azt is írta, hogy a tervek elkészítésére tavaly decemberben megkötötték a megállapodást, de az csak akkor lép életbe, ha a kormány pénzt ad rá. „Nincs szükség tíz- vagy százmilliárdokra, hiszen csupán a tervekről beszélünk, a jelentős költségigény leghamarabb öt év múlva jelentkezne. Mostanra elfogytak az érveink, ezért június 9-én pénteken, 15 órától 17 óráig, a Megyeri híd után (a turbó körforgalom előtt), a Budakalász-Szentendre felé kanyarodó forgalmi sáv lezárásával figyelemfelhívó demonstrációt szervezünk” – idézi álláspontjukat a Telex.

Az előre bejelentett demonstrációt a 2011 Egyesület szervezői a rendőrséggel együttműködve biztosították.

(kiemelt kép: TV Szentendre Facebook-oldal)