Megvan, hogy szavazhatnak a koronavírus-fertőzöttek a választásokon

Több lesz a mozgóurna, mint korábban.

2022. január 14., 20:22

Szerző:

A koronavírus-járvány eddig nem tapasztalt feladatot ró a 2022-es választások szervezőire, ugyanis az április 3-án karanténban lévő koronavírus-fertőzötteknek is meg kell majd oldaniuk, hogy mozgóurnát kapjanak. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón elmondta, fel kell készülni hogy

a karanténkötelezettség miatt a mozgóurnás szavazások száma valószínűleg magasabb lesz az idei választásokkor, mint korábban. 

A törvény hivatalosan három esetben, a betegeknek, a fogyatékkal élőknek és a fogvatartottaknak engedélyezi a mozgóurna igénybevételét egy választáson. A Nemzeti Választási Iroda azonban készül, és külön költségvetést alkotott arra, hogy felkészüljön a pandémiás szavazásra – mondta az InfoRádiónak Nagy Attila, az intézmény elnöke. Erre kétféle módon készülnek. 

Egyrészt minden egyes szavazókörnek fognak biztosítani normatívát a védekezéshez szükséges eszközök beszerzésére. Az intézmény elnöke elmondta, nem szeretnék a helyiek kezét megkötni azzal, hogy előre kiszámolják, milyen védekezést segítő eszközből mennyit adnak. Nagy Attila szerint amennyiben a helyzet indokolja, a választópolgárok irányába is megfelelő felhívással fognak fordulni. „Értelemszerűen a távolságtartásra, a saját tollnak a használatára vonatkozó és még hasonló praktikus gyakorlati tanácsokat fogunk adni a választópolgárok számára” – tette hozzá.

Mozgóurnát interneten, postán és személyesen lehet majd igényelni, ennek módjai és határidői megtalálhatók a valasztas.hu oldalon.

(Kiemelt kép: Mozgóurnát visz Paczári Dániel, a Vasvári Pál Gimnáziumban kialakított 47-es szavazókör szavazatszámláló bizottságának tagja Nyíregyháza Oros városrészében, a Vezér utcában az európai parlamenti (EP) választás napján, 2019. május 26-án. Fotó: MTI/Balázs Attila)