Megugrott a korábbi árstopos termékek ára

Augusztusban a korábban árstopos termékek drágultak a legjobban.

2023. szeptember 11., 08:10

Szerző:

A korábban árstopos termékek váltak a legjobban dráguló élelmiszerekké augusztusban – hivatkozik a KSH friss adataira az RTL.

A cukor ára 71 százalékkal ugrott meg, a csirkemellé és a sertéscombé pedig 15-16 százalékkal emelkedett az ársapkák kivezetése után. A liszt, illetve a tojás ára csökkent, ám ezek már hónapok óta olcsóbbak lehetnének, mert folyamatosan esett a beszerzési áruk az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint.

Az állami árfigyelő rendszer szerint az elmúlt hónapban 400 forintért is árultak egy liter étolajat az országban, vagyis 40 százalékkal olcsóbban, mint az árstop idején. Legalábbis a nagy üzletláncoknál, amelyek kötelesek akciózni, és adatokat küldeni az online adatbázisba. A falusi kisboltok ismét szabadon árazhatnak. A Híradónak nyilatkozó kereskedő augusztusban is annyit kért az olajért, mint júliusban. „Ugyanannyiért tudom adni, mint az árstopnál, 780 forintért, mert én 550 forintért szerzem be” – mondta korábban Sárköziné Tóth Ágnes boltvezető.

Mindez azt jelenti, hiába adták a nagy üzletláncok lényegesen olcsóbban, az étolaj így is átlagosan 2 százalékkal drágult az árstop kivezetése után – a KSH friss adatai szerint. A csirkemell kilónkénti átlagára 1740 forintról 2 ezerre ugrott augusztusban. A cukor ára pedig egyetlen hónap alatt 71 százalékkal ugrott meg, a sertéscombé 16-tal, a csirkemellé pedig 15-tel emelkedett. A zsírosabb UHT tejért 8 százalékkal többet kértek augusztusban. Ebből a négy árstopos termékből a négy legjobban dráguló élelmiszer lett Magyarországon, az ársapkák kivezetése után.  

„A fogyasztók tulajdonképpen egy tompított mesterséges áron vehették meg a termékeket. De hát közben a világ a háttérben nem állt meg, és az árstop kivezetésével, ha nem is egyszerre, de jelentős részben ugye ránk szakadt a valóság a fogyasztói árakra is” – mondta Braunmüller Lajos, az agrasrszektor.hu vezető elemzője az RTL-nek.

A liszt 12, a tojás pedig 9 és fél százalékkal lett olcsóbb. Estek az energiaárak és feleannyiba kerül a takarmány, mint tavaly. Ezért a kereskedők hónapok óta kedvezőbb áron jutnak ezekhez a termékekhez, de a fogyasztói árakból augusztusig nem engedtek, amíg a többi árstopos élelmiszeren veszteséget termeltek – a szakértő szerint. „Az árstop utolsó hónapjaiban, talán már ilyen május-júniustól kezdve egészen ugye július 31-ig, ameddig az árstop élt, bizony drágábban vettük a tojást, mint amennyi a piaci folyamatokból következett volna” – mondta Braunmüller.

A kormány másfél év után szüntette meg az úgynevezett élelmiszerár-stopot, ám egyúttal arra kötelezte a legnagyobb kereskedelmi láncokat, hogy átmenetileg beszerzési áron árulják az érintett termékeket. Illetve a 8-ból 2 árucikket ráfizetéssel, a beszerzési árnál is 15%-kal olcsóbban. Az árstop kivezetését követően viszont három hónap után megint drágultak az élelmiszerek.

(Kiemelt képünk: MTI/Balogh Zoltán)