Megtalálhatták a jáki templom alapítójának csontjait

Az alapító levelek által „Öreg Mártonként” említett férfi arcképét is rekonstruálják majd.

2021. február 6., 14:24

Szerző:

Megtalálták a jáki apátsági templom alapítójának csontjait - írja a kultúra.hu. Ezt valószínűsíti a román kori műemlék jelenleg tartó régészeti munkálatait vezető Pap Ildikó régész.

A szombathelyi Savaria Múzeum munkatársa azt mondta, hogy a templombelsőben folytatott régészeti és helyreállítási munkálatok során egy XIII. századi épített téglasírt tártak fel, amely a templommal egy időben épült, és egy idősebb, nagy termetű férfi csontjait rejtette.

„Onnan tudjuk, hogy a templommal együtt épült a sír, hogy a déli toronyalj egyik pillére ráépült ennek a sírnak egy részére” – magyarázta a szakember.

A sírt valószínűleg még az Árpád-korban kirabolták, de a csontok megvannak, így a koponyacsont segítségével később szeretnének egy számítógépes arcrekonstrukciót készíteni, hogy megismerhessék a férfi arcvonásait.

A Ják nemzetséghez tartozó Jáki Nagy Mártont az alapító levelek „Öreg Mártonként” említik, valószínűsítik, hogy ő alapította a templomot. Az építkezés valamikor az 1210-es években indulhatott, az 1230-as években tűnik el az írott emlékekből, ezután már csak a gyermekeit említik.

Székely János szombathelyi megyés püspök a pénteki helyszínbejárást követően azt mondta, a jáki templom nemcsak a hajdani építők és építtetők szándékát őrzi, de „benne van az a fajta hit, amely valaha Európát naggyá tette, és ami, ha pusztulni, szétporladni kezd, sajnos egész Európa pusztulását jelentheti”.

A román kori apátsági templom restaurálása és építészeti felújítása tavaly nyáron kezdődött el. Tavaly augusztus óta a templom nem látogatható, a tervek szerint 2022 márciusában nyitják meg újra.

(kiemelt kép: MTI/Varga György)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.