Megszólalt az ELTE, bocsánatkérést vár Kovács Zoltántól

2018. augusztus 17., 14:58

Szerző:

Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete Intézeti Tanácsa határozott tiltakozásukat fejezték ki Kovács Zoltán kormányszóvivő „megalázó, embertelen közleménye ellen”, amellyel Heller Ágnes filozófust illette az államtitkár. Kovács Zoltán egy Twitter-üzenetben osztotta meg Heller interjúját, amelyet a Political Critique-nek adott és amelyben Orbán Viktor miniszterelnököt zsarnoknak nevezte a filozófus. Az államtitkár az interjúhoz angol nyelven azt a megjegyzést tette: „Heller Ágnes csak egy öreg, bigott kommunista”.

Kovács Zoltán
Fotó: MTI/Marjai János

Heller Ágnes maga is reagált az államtitkár szavaira, de az ELTE intézete sem maradt csendben. Szerintük Kovács Zoltán „az MTA rendes tagjával, a nemzetközi elismertségű tudóssal szemben kulturált országban megengedhetetlen hangot ütött meg”. A közlemény felidézte, hogy a filozófus az ELTE BTK professzor emeritusa Lukács Györgynek, az Esztétika Tanszék alapítójának egykori tanítványa, és egykor éppen a kommunista rendszerrel szembeni véleménynyilvánítása miatt üldöztek el az országból.

A közleményt jegyző tanárok és tudósok szerint „Heller Ágnes professzornak a miniszterelnökről alkotott véleménye a politikai szabadság, s ennyiben a társadalmi nyilvánosság része, míg Kovács Zoltán nyilvános megszólalása a személy integritásának durva megsértése”. Hozzátették, hogy Heller Ágnes életkorának ráadásul semmi köze a politikai nézeteihez. 

„Heller Ágnes könyvei több tucat nyelven jelentek meg, ő maga számos egyetemen tanított, s büszkék vagyunk arra, hogy a kollégái lehetünk. Kovács Zoltán egy magát kereszténydemokratának valló kormány szóvivője, s a kereszténység fontos, szép hagyománya a bocsánatkérés.  Ez a lehetőség nyitva áll a szóvivő előtt is, elvárjuk, hogy gyakorolja"

- zárult az ELTE-s közlemény.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.