Árhullámok indultak el a folyókon, a Rábán a III. fokú készültséget is meghaladhatja

Az elmúlt napok jelentős csapadékmennyisége miatt árhullamokra kell számítani, a Rábán várható a legnagyobb.

2023. május 15., 15:34

Szerző:

A III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet is meghaladhatja Körmendnél a Rába vízállása a hét közepén. A Dráván és Murán is elérhetik a III. fokozatot, valamint Nagybajcsnál a II. fokú készültségi szintet is elérheti a Duna. A Tarnán meghaladhatja, míg a Sajón megközelítheti a II. fokú készültségi szintet – írja az Időkép.

A II. fokozatú készültségnél naponta négyszer kell leolvasni a vízállásokat, míg a III. fokúnál minden második órában, mindkét esetben éjjel-nappali őrszolgálatot kell tartatani. 

Az árhullámokat a múlt heti heves esőzések okozták, és mivel a következő napokban is jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk, az árhullamok még nagyobbak lehetnek. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.