Megmentették a mákfüggő hattyúkat Komáromnál

A repülni képes madarakat egy távolabbi vizes területen engedték szabadon.

2023. június 6., 20:15

Szerző:

Mint korábban megírtuk, rákaptak a mákra a védett madárként nyilvántartott bütykös hattyúk Izsa és Pat környékén. A madarak valószínűleg függővé váltak a toxikus növénytől, több tucat állat pusztult el. Hónapokig tartó huzavona után végül megmentették a hattyúkat, néhány hét alatt kiürülhet a szervezetükből a toxikus anyag – tudta meg az RTL.

A szokatlan jelenség mögött a klímaváltozás áll: rendkívül enyhe telek miatt az utóbbi években egyre több bütykös hattyú és más vízimadár telel át a Kárpát-medencében, a kedvező feltételek miatt sokan egész évben maradnak. A hidegebb időszakban pedig jobb híján a szántóföldeken keresnek táplálékot.

A hattyúk a mák hajtásaira mostanában fanyalodtak rá, azok, amelyek megkóstolták, valószínűleg függővé váltak a toxikus növénytől, amely rendkívül rossz hatással van az emésztőrendszerükre. Ez okozhatta a pusztulásukat. 

A begyűjtött, röpképes hattyúkat a mákültetvénytől nagyjából 15 kilométerre, a Pati-kanálison engedték szabadon. Szakértők szerint, ha a hattyúk átállnak a számukra megfelelő étrendre, néhány hét alatt kiürülhet a szervezetükből a toxikus anyag.

A madarak tetemes anyagi kárt okozhattak. Ismeretlen elkövetők agyonüthettek néhány hattyút – írja az RTL –, a mák ültetvény közelében ugyanis több fagyott tetemet is találtak az elmúlt napokban.

(Kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.