Megmentették a mákfüggő hattyúkat Komáromnál

A repülni képes madarakat egy távolabbi vizes területen engedték szabadon.

2023. június 6., 20:15

Szerző:

Mint korábban megírtuk, rákaptak a mákra a védett madárként nyilvántartott bütykös hattyúk Izsa és Pat környékén. A madarak valószínűleg függővé váltak a toxikus növénytől, több tucat állat pusztult el. Hónapokig tartó huzavona után végül megmentették a hattyúkat, néhány hét alatt kiürülhet a szervezetükből a toxikus anyag – tudta meg az RTL.

A szokatlan jelenség mögött a klímaváltozás áll: rendkívül enyhe telek miatt az utóbbi években egyre több bütykös hattyú és más vízimadár telel át a Kárpát-medencében, a kedvező feltételek miatt sokan egész évben maradnak. A hidegebb időszakban pedig jobb híján a szántóföldeken keresnek táplálékot.

A hattyúk a mák hajtásaira mostanában fanyalodtak rá, azok, amelyek megkóstolták, valószínűleg függővé váltak a toxikus növénytől, amely rendkívül rossz hatással van az emésztőrendszerükre. Ez okozhatta a pusztulásukat. 

A begyűjtött, röpképes hattyúkat a mákültetvénytől nagyjából 15 kilométerre, a Pati-kanálison engedték szabadon. Szakértők szerint, ha a hattyúk átállnak a számukra megfelelő étrendre, néhány hét alatt kiürülhet a szervezetükből a toxikus anyag.

A madarak tetemes anyagi kárt okozhattak. Ismeretlen elkövetők agyonüthettek néhány hattyút – írja az RTL –, a mák ültetvény közelében ugyanis több fagyott tetemet is találtak az elmúlt napokban.

(Kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.