Megmentette egy kisfiú életét egy óvónő

Felismerte az allergiás reakciót, megmentette egy kisfiú életét egy újpesti óvónő. Az egyik IV. kerületi óvodában használni kellett az allergia elleni injekciót, amit egy tragikus haláleset után szereztek be.

2022. május 22., 13:03

Szerző:

Megmentette egy kisfiú életét egy óvónő a Pozsonyi Tagóvodában – adta hírül közösségi oldalán Budapest IV. kerületének polgármestere. Déri Tibor emlékeztetett, hogy az egyik ottani iskola tanulója januárban allergiás sokk miatt hunyt el, s mint írta, most kis híján megismétlődött a tragédia – írta a HVG.

Déri megosztotta az esetről az óvónő, Ildikó néni beszámolóját, aki azt írta, akkor vette észre, hogy a kisfiú „furán néz ki”, amikor a délutáni alvás után felébresztette a gyerekeket. „Ahogy felkelt az ágyból, megláttam, hogy ödémás a szeme, piros a szemfehérje és testszerte piros a bőre, azt hittem, hogy lázas. Mivel éreztem, hogy nincs láza, sejtettem, hogy allergiás reakció van nála. Megpróbáltam a szüleit hívni, de nem sikerült. 14.38-kor beadtam neki az Epipent, aztán hívtam a mentőket. Azt mondták, ha nem kapta volna meg a szurit, meghalt volna.”

A polgármester megjegyezte: azért volt Epipen az óvodában, mert a januári tragikus eset után azonnal intézkedtek, hogy minden nevelési, oktatási intézményben legyen antiallergiás injekció.

„Azt kívántam, hogy az ampullák szavatossága a dobozban járjon le, mert az azt jelenti, hogy semmi gond nem volt. És milyen jó, hogy mégis kéznél volt a szer! És ami ugyanilyen fontos: azonnal volt ott olyan ember, akinek nem hiába biztosítottunk képzést az autoinjektor használatához, ezért azonnal meg tudta hozni a jó döntést!” – fűzte hozzá Déri Tibor.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, RIA Novosti / Sputnik / Sputnik via AFP)