Vége a nagyszabású akciónak, kiemelték a Dunából az Erzsébet hídnál megtalált bombát

2018. július 5., 11:55

Szerző:

Csütörtök reggel fél kilenckor a rendőrség elkezdte evakuálni Budapesten, az Erzsébet híd budai hídfőjénél a Dunában megtalált bomba közelében fekvő házakat. A rendőrök hármasával mentek be a környékbeli épületek lépcsőházaiba, a bombához legközelebb eső lakóházzal kezdték. A lakóknak a Petőfi Sándor Gimnáziumban, az Attila út 43. alatt alakítottak ki egy ideiglenes tartózkodási helyet. 

Fotó: Kökényesi Gábor

A bombát a tűzszerészek kedden találták meg az Erzsébet hídnál, több mint egy hónappal azután, hogy egy civil búvárcsoport bejelentést tett róla, amikor a Várkert Bazárnál május 26-án a Dunába csúszott egy autó. Ember István tűzszerész őrnagy portálunk kérdésére elmondta, hogy nem tudják, milyen bombáról van szó, csak tapogatják a robbanószerkezetet, de megmozdítják, amint a rendőrség végez az evakuálással, a környéket pedig lezárják a forgalom elől. Ez meg is történt, és már az is kiderült, hogy a helyszínen nem robbantják fel, hanem elszállítják. 

A BKK csütörtök reggeli közlése szerint a bomba kiemelése miatt  

  • a 19-es villamos nem közlekedett a Clark Ádám tér és a Rudas Gyógyfürdő között,
  • a 41-es villamos a Móricz Zsigmond körtér és a Margit híd, budai hídfő között terelve, a BAH-csomópont és a Széll Kálmán tér érintésével közlekedett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság eközben forgalomkorlátozásokról tett bejelentést. 

  • A kiemelés miatt átmenetileg lezárták az Erzsébet hidat, továbbá az I., az V. és a XI. kerületet érintően több rakpartot, útszakaszt, több épületet kiürítenek.
  • A hajóforgalmat korlátozták, előre láthatóan 10 óráig. Hajózási zárlat várhatóan 10 órától lép életbe a Lánchídtól a Nemzetközi V. Hajóállomásig (a Sörház utca vonaláig).
  • Kiürítették a Döbrentei tér 2., a Várkert rakpart 7-8., 9-11. és 13-17. számú lakóépületet, valamint a Rudas Gyógyfürdőt.
  • 10 órától a műveletek befejezéséig lezárták a XI. kerületben a Budai alsó rakpartot a Petőfi híd alatt, a Szabadság híd irányába, valamint a Szent Gellért rakpartot a Szabadság híd budai hídfőjénél az Erzsébet hídig.
  • Szintén lezárták a Hegyalja utat a Budaörsi úti kereszteződéstől az Erzsébet híd irányába, a Naphegy utca és a Kereszt utca kereszteződését a Krisztina körút irányába, a Krisztina körutat a Dózsa György tértől az Erzsébet híd irányába, a Lánchíd utcát a Clark Ádám tértől, továbbá az I. kerületben a Budai alsó rakpartot a Halász utcától az Erzsébet híd irányába.
  • Lezárás volt az V. kerületben a Pesti alsó rakparton a Havas utcától az Erzsébet híd irányába, az Astoriától a Szabad sajtó úton az Erzsébet híd irányába, az Eötvös téren az Erzsébet híd irányába, az Apáczai Csere János utcán a Március 15. tér irányába és a Március 15. téren a Pesti alsó rakpart irányába.

A lezárások miatt tíz óra előtt húsz perccel már leállították a forgalmat a két rakparton és az Erzsébet hídon is. A hajókat rendőri felvezetéssel kísérik a Margitsziget felé. Tíz óra előtt az újságírókat is kiparancsolták a helyszínről.

Fotó: Kökényesi Gábor

Azt, hogy egy taxi miért parkolhatott az Erzsébet hídon, senki nem értette, 11:40-kor a rendőrség feloldotta a lezárást, és újra elindulhatott a forgalom.

Ami a bomba kiemelését illeti, tizenegy előtt hét tűzszerész egy csónakban partja jött egy dobozzal, ami azt jelentheti, hogy valószínűleg megtalálták és kioperálták a bombából a gyújtószerkezetet. A bombát aztán a nagyszabású  akcióban használt hajóra tették, amely déli 12 óra előtt néhány perccel távozott a helyszínről és az újpesti hadikikötőbe tart.