06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Megkezdte működését Áder árva gyerekeket segítő alapítványa

Az államfő azt mondta, a program akár egy-két évtizedre is szólhat.

2021. május 12., 21:38

Szerző:

Megkezdi működését a koronavírus miatt árván maradt gyereket segítő alapítvány – jelentette be Áder János köztársasági elnök, a szervezet alapítója szerdai sajtótájékoztatóján.

Az államfő elmondta: az alapítvány bírósági bejegyzése kedden megtörtént, a szervezetnek már van OTP-számlaszáma és adószáma is, tehát az alapvető technikai feltételek rendelkezésre állnak ahhoz, hogy elkezdjen működni.

Áder bő három hete jelentette be egy interjúban, hogy feleségével, Herczegh Anitával egy alapítványt szeretnének létrehozni, aminek célja, hogy a koronavírus-járvány miatt árván vagy félárván maradt gyermekeket segítse a jövőben. Nem egyszeri, hanem folyamatos segítségre gondolnak, lehetőség szerint addig, amíg ezek a gyerekek nagykorúvá nem válnak, szakmát vagy diplomát nem szereznek, tehát ez akár egy-két évtizedre szóló program.

A bejelentéskor 600 érintett gyermekről és 400 családról tudtak, de a helyzet azóta tovább romlott, már közel 800 gyermekről és 522 olyan családról van tudomásuk, ahol ez a tragédia bekövetkezett. Az alapítvány honlapja még nincs teljesen kész, de már működik.

Nem csak pénzügyi természetű támogatási ajánlatokat kaptak, hanem jogi, illetve pszichológiai segítségnyújtásról, valamint kulturális produkciók megszervezéséről szóló ajánlatokat is.

A munkát a mai nappal elkezdjük. Mindenkiben ég a tettvágy, és úgy gondoljuk, hogy függetlenül attól, hogy még további szervezeti, pénzügyi és technikai kérdéseket meg kell oldani, a segítségnek minél hamarabb az érintettekhez, a gyermekekhez és a családokhoz kell érkeznie – mondta Áder.

Hangsúlyozta: vannak sürgős helyzetek, amelyeket napokon belül kezelni kell, ebből a szempontból a kuratórium tagjaira komoly munka vár.

Megköszönte az alapítvány kurátorainak – feleségének, Herczegh Anitának, Ürge-Vorsatz Diána fizikusnak és Bagdy Emőke klinikai szakpszichológusnak –, hogy első szóra, gondolkodás nélkül vállalták a felkérést. A Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársainak is köszönetet mondott munkájukért.

A szervezetet Regőczi István katolikus papról nevezték el, aki egész életében árva gyerekekről gondoskodott.

(Kiemelt kép: MTI / Bruzák Noémi)