Megjelent, megjelent, megjelent!

A 168 óra 19. száma már az újságárusoknál.

2022. május 12., 09:06

Szerző:

Valamikor a kilencvenes évek elején hívott fel Mester Ákos a 168 Óra akkori főszerkesztője, és kért néhány glosszát tőlem, ami komoly megtiszteltetést jelentett. Akkoriban a jellegzetes piros-fehér dizájn még korszerűnek számított, bár a tartalom sokszor tükrözte az azonos című rádióműsor szerkezetét – talán sokan nem tudják, abból indult el a nyomtatott változat.

Tudjuk, nem könnyű ma hetilapot szerkeszteni, hiszen a hírek, az álhírek, a valós és a téves információk szinte percenként érik egymást, mire végigolvasnánk valamelyiket és netán el is tépelődnénk rajta, már ott a következő. És mégis, az igazi értéket a nyomtatás adja, annak a cikknek és híradásnak lesz hitele, amelyik kiállja az idő próbáját.

Életemből húsz évet töltöttem el diplomataként, és minden kiküldetésem alatt nagy figyelemmel követtem annak az országnak a médiáját – régi, kedvenc szavammal: sajtóját –, ahol dolgoztam. A „lapkiadás”, ahogy szaknyelven mondják, mindig tükrözi egy társadalom közállapotait. Mennyire igényes, sokoldalú, színvonalas, főleg mennyire közérthető, és milyen széles olvasóréteget szólít meg.

Most mindezeket megtaláltam az új 168 Óra arculatában és tartalmában. Sikerült elszakadnia az elavult sablonoktól, különösen az orosz-ukrán háborúról szóló cikkeiben elfogulatlan, pontos értékelést kínál. Fontos szempont nálam az, hogy egy hetilap választ adjon a saját magamban feltett kérdésekre. Ilyen kérdés volt bennem az, hogy ki kapja majd Karácsony és Dobrev mandátumát, és miért. A válaszokat a két új képviselőnővel készített interjúból kaptam meg. A mostani számban olvasható egy ragyogó írás az ír problémáról. Ez azért is örvendetes, mert ez kilépést jelent a sokszor unalmas külpolitikai témakörökből. Igen, érdekes és fontos, hogy mi is történik Európa távolabbi országaiban – meggyőződésem, hogy ezt az olvasók nagy érdeklődéssel fogják követni, kivált, ha sorozattá feljődik.

Örömmel látom, hogy az új stratégiában jelentős helyet kap a kultúra, hiszen ma már a hagyományosnak tartott „európai stílusú” üzleti és politikai élet sem képzelhető el a művészeti értékek ismerete és aktuális eseményeinek követése nélkül.
Magam is hozzájárultam a mostani számhoz. Azt a kérdést igyekszem megosztani az olvasóval, hogy lesz-e konszolidáció Magyarországon.

Ismét megtisztelő megjelenni a megújuló 168 Órában.

A 168 óra 19. száma már az újságárusoknál.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.