Mégis olt az erdőkertesi háziorvos, a polgármester szerint belátta tévedését

Pénteken megkezdte az oltások beadását Kiss Csaba háziorvos, mondja Pásztor László polgármester, aki szerint az emberek igénye, az önkormányzat segítőkészsége és a jó személyes kapcsolatuk segíthetett.

2021. március 31., 09:25

Szerző:

Kiss Csaba háziorvos március 26-án megkezdte a vakcinák beadását, döntésében személyes kapcsoltunk, az erdőkertesi polgárok igénye és az önkormányzat is segíthette - mondta Pásztor László, Erdőkertes polgármestere a Keljfeljancsi című műsorban a 168.hu-n.. 

Erdőkertes polgármestere felidézte, február 26-án pénteken kaptak hírt arról a gödöllői ÁNTSZ-től, hogy van annyi Pfizer-vakcina, amivel be lehet oltani 10 idős erdőkertesi embert. Ekkor a jegyzővel közösen elkezdték szervezni az oltást, a "doktor úr", feltehetőleg Kiss Csaba pedig az oltóanyagokért indult el. Ugyanezen a napon jelentek meg arról is a hírek, hogy Kiss Csaba háziorvos nem tudja biztosítani, hogy a betegek ne érintkezzenek a rendelőben, az oltások beadása nem fér bele a munkaidőbe, valamint nem akar olyan vakcinával oltani, amely nem rendelkezik uniós jóváhagyással.

A polgármester kiemelte: járt kint azóta az ÁNTSZ, a rendelőben az oltáshoz szükséges körülmények véleményük szerint rendelkezésre állnak, mindent rendben találtak. A közel tízezer fős város egyik háziorvosa, Kiss Csaba azt is megfogalmazta, hogy az önkormányzat megfenyegette őt, a tisztiorvosi hivatal pedig szankciókat helyezett kilátásba. A polgármester erre reagálva leszögezte: nem fenyegettek meg senkit, megállapodást kötöttek: azokat is oltják majd, más oltópontokon, akik az ő betegei közé tartoznak.

Kezdetben Nagy Péter, a város másik háziorvosa kezdett el oltani, múlt péntek óta pedig Kiss Csaba is részt vesz ebben. A polgármester szerint a háziorvos azért gondolhatta meg magát, mert az emberek igényeit figyelembe vette, valamint a kettőjük személyes viszonya és az önkormányzat segítőkészsége is megkérdőjelezhetetlen. Véleménye szerint az erdőkertesi emberek bizalma megmaradt Kiss Csaba irányába. 

Arra a kérdésre, hogy a háziorvos politikai múltja mekkora szerepet játszhatott a helyzet megítélésében, Pásztor kitérő választ adott, mindössze annyit mondott: örül, hogy Kiss Csaba belátta tévedését, és most már hajlandó oltani. Közösségi oldalán korábban megjegyezte, a két háziorvos körzete közel azonos beoltottságú, az önkormányzat pedig - hogy enyhítse a rendelők munkáját - átveszi a kiértesítést, valamint postaládákat helyeznek ki a rendelők elé, hogy a receptkiadás továbbra is működhessen. 

Korábban az is felvetődött, hogy Kiss Csaba akár egymillió forintos bírságot is kaphat, erről azonban nincsenek fejlemények, a büntetés a polgármester ismeretei szerint még nem érkezett meg.

(kiemelt képünk illusztráció: MTI/Bús Csaba)