Mégis lesz iskolai ügyelet, de ez a szülőkön nem sokat segít

 A Civil Közoktatási Platform szerint a 12 éven aluli vagy sajátos nevelési igényű gyermeket nevelőknek erre az időszakra táppénzt kellene fizetni, a munkáltatókat pedig arra kötelezni, hogy ne büntessék, ha a szülő otthon marad a gyerekével.

2021. március 8., 07:59

Szerző:

Bár mától az iskolák digitális munkarendre térnek át, az óvodákban pedig rendkívüli szünet lesz április 7-ig, az eredeti rendelettel ellentétben mégis lehet gyermekfelügyeletet szervezni az intézményekben  -erről döntött a kormány a hétvégén. Az intézkedés sok kisgyermekes szülőnek segítséget jelenthet, akik máshogy nem tudták volna megoldani gyermekeik otthoni felügyeletét, de szakmai és érdekvédelmi szervezetek szerint ennyi nem elég - írta meg a Népszava.

A Civil Közoktatási Platform (CKP) rámutatott: míg az intézményeket kötelezik a felügyelet megszervezésére, a szülőket arra kéri a kormány, ha módjuk van rá, ezt a lehetőséget ne vegyék igénybe. Szerintük ez olyan, mintha az óvodákat és az alsó tagozatokat nem zárnák be, csak megengednék, hogy a szülők otthon tartsák a gyerekeket.

– A jogszabály ugyanis csak az intézményeket kötelezi, a szülők otthonmaradásának feltételeit nem biztosítja – írták. Úgy vélik, ott, ahol a szülők munkájuk jellege (például egészségügy) miatt nem tudnak otthon maradni, a fenntartóknak is kellene biztosítaniuk gyermekfelügyeletet. Elengedhetetlennek tartják azt is, hogy haladéktalanul oltsák be az ezt igénylő oktatási dolgozókat.

Hasonló igényeket támasztott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is. Bár az oktatási intézmények bezárása szerintük elkerülhetetlen volt, az erről szóló részletszabályokat hiányosak. Hangsúlyozták, gyermekfelügyeletre csak önkéntesen jelentkező pedagógusokat, nevelőket lenne szabad beosztani, emellett ellenőrizni kellene, hogy valóban csak a felügyeletre szoruló gyerekeket fogadják az intézmények. Felhívták a figyelmet arra is, hogy rendkívüli szünet idejére otthoni munkát vagy állásidőt kell elrendelni a pedagógusoknak. Egy csepeli óvodában azzal próbálkoztak, hogy a zárás idejére szabadságolást rendelt az intézményvezető, de a PDSZ szerint ez jogellenes.

Nem egyértelmű az sem, mely intézményekben lehet jelenléti foglalkozásokat tartani. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlése szerint kiscsoportos érettségi és szakmai vizsga felkészítőket továbbra is lehet szervezni, ugyanakkor a Népszava értesülései szerint a szakképző intézményekben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megtiltotta a jelenléti felkészítéseket. Kerestük az ITM-et, de cikkünk írásáig nem kaptunk választ.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.