Erkölcsi kötelességet emlegetnek az új magyar olimpiai pályázatnál

2036-ban Budapesten akarják megrendezni az olimpiát. 

2022. május 30., 08:37

Szerző:

Szombaton közgyűlést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság, ahol az új alapszabály elfogadása volt a legfőbb napirendi pont, ám a korábbi tudósításokból nem derült ki, amire viszont a Blikk felfigyelt: szóba került a magyarországi olimpia kérdése. A MOB megválasztott elnöke, Gyulay Zsolt fogalmazott:

„Magyarország erkölcsi kötelessége, hogy erre beadja a pályázatát majd."

Magyarország legutóbb 2024-ben vagy 2028-ban szeretett volna olimpiarendezést nyerni, ám a korábbi pályázat óta már biztossá vált, 2024-ben Párizs, 2028-ban Los Angeles, 2032-ben pedig Brisbane lesz a nyári olimpia házigazdája. 2036-ban viszont minden bizonnyal ismét Európa lesz a házigazda – írta az Infostart. 

A magyarországi 2024-es pályázat idején az azóta parlamenti párttá vált Momentum gyűjtött aláírásokat Budapesten, a szűk 300 ezer szignó láttán pedig a pályázó főpolgármester, a kormány és a MOB visszavonta pályázatát. A kormányzat és a sportirányítás részéről azóta többször megfogalmazódott: egy esetleges pályázatot legközelebb népszavazásnak kell megelőznie.

 

(Kiemelt kép: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Naruhito japán császár a tokiói olimpia megnyitóján, 2021. július 23-án. Fotó: Andrej Isakovic / AFP)