Megindult a roham a szénért és tűzifáért – több helyen elfogytak a készletek is

A tüzépesek szerint hiány lehet a tűzifából.

2022. július 16., 08:49

Szerző:

A Telex szerint többszörösére nőtt az érdeklődés a már amúgy is megdrágult tüzelő iránt. A tüzépeket most sokszor azzal keresik fel, hogy mindegy milyen áron, csak legyen szén vagy fatüzelő. Több helyen mára ki is fogytak a készletek, és bizonytalan az utánpótlás a csehországi és lengyelországi bányákból, vagy a hamburgi kikötőből.

A lap egyik tüzépes forrása azt mondta: szerdáról csütörtökre 350 százalékkal ugrott meg a forgalma. A roham pénteken is folytatódott.

A győri Tüzépen a többség 10-15 mázsát vitt, ami nem tart ki egy télen át. Ez a pénztárcától függ. Akadt olyan vevő – meséli Krafcsik Gábor – aki két éve nem járt a győri tüzépen, s most csütörtökön 60 mázsát vásárolt, hogy újabb két évig ne fájjon a feje.

„Annak ellenére, hogy az árak teljesen elszálltak, még inkább felélénkült a piac az elmúlt napokban” – számolt be hasonló tapasztalatairól a Telex helyi tudósítójának az egyik név nélkül nyilatkozó pécsi tüzépes. Példaként a lengyel fekete szenet említette, ami a tavalyi árhoz képest a duplájára emelkedett, de más importszeneknél akár 70-80 százalékos drágulás is tapasztalható.

A Baranya megyei kereskedő úgy látja: az ellátási problémákat most leginkább a kamionsofőrök hiánya okozza. A kereskedő szerint napi árak vannak a cseh és lengyel bányáknál, és vannak napok, amikor nem is szolgálják ki a külföldi rendszámos kamionokat.

Szegeden sem könnyű most tűzifát vásárolni. A Telex helyi tudósítója által felhívott két kereskedő is azt mondta, hogy az utóbbi két napban nagyon sok vevőjük volt, már mindent eladtak emelt áron is. Talán a jövő héten kapnak majd megint fát, ha sikerül beszerezni.

Az új beszerzés után az egyik kereskedő szerint a tűzifa-árak kalodánként – azaz 1 erdei köbméterenként – 20 ezer forintot is nőhetnek. Egy harmadik kereskedő azt mondta, érdemes mielőbb beszerezni a télire való fát, mert szerinte hiány várható: a hazai gyorsan elfogy, és arra számít, hogy külföldről alig kapunk tüzelőt.

A győri tüzépen Krafcsik Gábor is megerősíti: a fatüzelő ára is megemelkedett, és az iránt is ugyanúgy megugrott a kereslet. Kérdéses, elegendő lesz-e a koratavasszal kivágott mennyiség, amit aligha a mostani keresletre számítva kalkuláltak ki. Krafcsik Gábor szerint

könnyen elképzelhető, hogy egy hónapig a fa is hiánycikk lesz 

– írja a lap.

(Kiemelt kép: A közmunkásokat foglalkoztató Dehusz (Debreceni Humán Szolgáltató) Kft. dolgozója tűzifát aprít a cég telephelyén Debrecenben 2020. január 20-án. A városi önkormányzat megkezdte a téli tűzifaosztást, amelynek során január végéig a kétszázötven rászoruló 5-5 mázsa tüzelőt kap.
MTI/Czeglédi Zsolt)