Meghalt Tonhauser László

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.

2022. december 7., 18:33

Szerző:

A legendás nyomozót sokan a Kékfény című bűnügyi magazinból, sokan a bűnüldözés nagybetűs szakmájából ismerték – írja közösségi oldalán a BRFK I Budapesti Rendőr-főkapitányság.
 
 
 
 
Tonhauser László 1943. március 25-én született Budapesten. Rendőri pályafutását 1967-ben, a józsefvárosi kapitányság próbaidős nyomozó őrmestereként kezdte. A Rendőrtiszti Főiskolát munka mellett levelezőn végezte el, majd 1977-től a Belügyminisztérium bűnügyi munkatársa lett. 1990-ben a megalakuló szervezett és nemzetközi bűnözés elleni főosztály helyettes vezetőjeként tevékenykedett.
 
Az ezredest 1993. január 1-jével kinevezték az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat vezetőjének. Az egység 1996-ban integrálódott a Központi Bűnüldözési Igazgatóságba, amely két év múlva beleolvadt az ORFK Bűnügyi főigazgatóságába, Tonhauser László pedig nyugdíjba vonult.
Budapesten és az agglomerációban az 1980-as években ugrásszerűen megszaporodtak a vagyon elleni bűncselekmények, azon belül is a lakásbetörések. A bűnözés szervezetté válásának bizonyítására és felszámolására indult el a Presztízs fedőnevet viselő akció fővárosi és Pest megyei nyomozók részvételével, melyben Tonhauser Lászlónak is nagy szerepe volt. A nyomozást 1982. november elsején fejezték be, ez idő alatt mintegy 170 bűncselekményt derítették fel, 85 embert gyanúsítottak meg.
 
(Kiemelt képünk: Kiss Ernő dandártábornok és Tonhauser László nyugalmazott rendőrezredes az Országgyűlés olajügyeket vizsgáló bizottságának ülésén a Parlamentben. MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.