Meghalt Setét Jenő

50 éves volt a roma polgárjogi aktivista.

2022. január 25., 07:45

Szerző:

50 éves korában elhunyt Setét Jenő roma polgárjogi aktivista. A Klubrádió szerint szívroham okozhatta Setét halálát. 

Az 50 éves Setét a magyarországi roma érdekvédelem egyik legismertebb alakja volt, ő szervezte meg a Roma Büszkeség Napját, és vezette az Idetartozunk Egyesületet is, írja a Roma Sajtóközpont

A hetvenes években Sárospatakon született későbbi polgárjogi aktivista egészen fiatalon csatlakozott az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz, tinédzserként már a Phralipe roma szervezet aktivistája volt. 1995-től, a kezdetektől dolgozik a Roma Polgárjogi Alapítványnál. Ezt követően más jogvédő szervezeteknek is segített, mint a TASZ vagy a NEKI. 2011-ben a legutóbbi népszámlálás idején sok ezer aktivista megmozgatásával kampányt szervezett, hogy minél többen valljanak roma identitásukról is.

Setét Jenő rendszeresen és élesen bírálta a jelenlegi kormányt.

Követelte például, hogy a tankötelezettség korát állítsák vissza 18 évre, de Lázár Jánost is kritizálta korábban, miután a politikus azt mondta, évszázadok óta nem sikerült integrálni a cigányokat. Két éve a Gyöngyöspata-ügy miatt rendezett tüntetésen is felszólalt Budapesten. Setét viszont az ellenzéket sem kímélte: a 444 szerint más roma civilekkel együtt kerekasztal-beszélgetésen kritizálta Karácsony Gergely főpolgármestert a budapesti roma politikája miatt.

(Kiemelt kép: Roma Sajtóközpont - Facebook)